Verdens minste tsunamivarsler?

En liten skapning kan forutsi når neste tsunami er i startgropa, mener amerikanske forskere. Få år før bølgen braker i land, invaderer nemlig encellede saltvannsdyr territoriene til sine sidestykker i ferskvann.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Foraminiferer er bitte små encellede skapninger som dupper rundt i myrene langs den amerikanske kysten. Det har de gjort lenge. Vesenene lager tynne skall som forskerne kan finne lenge etter at selve dyret er forduftet.

Det finnes både ferskvannsarter og saltvannsarter av krypet, og fossile funn av begge typer foraminiferer har en fascinerende historie å fortelle, melder Science. Det viser seg nemlig at saltvannsvarianten tar over territoriet til ferskvannstypen, tre til fem år før en diger tsunami feier over området.

Langs vestkysten av Nord-Amerika og Alaska har dette skjedd fire ganger i løpet av de siste 3 000 årene, skriver Andrea D. Hawkes fra Dalhousie University og kollegaer fra University of California, Berkeley og Alaska Division of Geological & Geophysican Surveys.

Landet synker

Har foraminiferene en sjette sans, som forteller dem at en katastrofe er i kjømda? Antageligvis ikke. Tsunamier blir skapt av undersjøiske jordskjelv i områder hvor ei av platene i jordskorpa glir ned under den andre.

Men gli og gli, fru Blom. Det hele fortoner seg heller som ei luggende skraping, hvor kantene gjerne kan henge i hverandre, før de plutselig rykker et hakk videre. Det er disse rykkene som lager jordskjelv.

I perioden før rykket, når platene har satt seg fast og bendes mot hverandre, gjør det økende trykket ett og annet med bakkenivået. Den øverste plata blir trukket nedover av plata som er på vei ned i dypet. Dermed synker kysten såpass at saltvann pipler inn i ferskvannsmyrene, tror forskerne.

Foraminiferene som trives i ferskvann dør, mens slektningene fra havet rykker inn.

Mulig nytt varslingssystem

Forskerne har gjort undersøkelser i to områder som ligger langt fra hverandre, og resultatene ser ut til å stemme for begge. Det må likevel mer forskning til før man kan være helt sikker på om det virkelig er en sammenheng mellom forandringer hos foraminiferene og forestående katastrofer.

Skulle funnet vise seg å være riktig, kan geologene kanskje bruke kunnskapen til å overvåke tsunami-utsatte områdene hvor ei jordplate presses under den andre. Instrumenter som måler ørsmå forandringer i helningen på bakken kan for eksempel gi ekspertene et forvarsel om at noe er i gjære.

Lenke:

Science: Forecasting a Tsunami Years Before it Hits
The Geological Society of America: Evidence for possible precursor events of megathrust earthquakes on the west coast of North America

Powered by Labrador CMS