Åndene liker Abba

Synske personer sørger for god underholdning, de kan gi oss råd og vise oss nye muligheter. Slik konkluderer en forsker som har fulgt miljøet i snart et år.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

De synske

Synske personer påstår at de har spesiell kontakt med den åndelige verden. De kan enten se, høre eller føle avdøde personer, ånder eller energier fra ”den andre siden” og de kan videreformidle budskap til mennesker som fortsatt er i live.

168 klarsynte er registrert i Clairvoyant Foreningen i Danmark. De har blant annet utdanning og følger spesielle etiske regler. Mange flere synske er i arbeid uten å være medlem av foreningen.

Kun en del av de klarsynte har kontakt med døde personer. Andre leser for eksempel auraer eller jobber gjennom hjelpeånder.

Noen klarsynte sier at de hører stemmer, andre ser skytsånder eller fornemmer noe med hjertet, Noen bruker litt av alt.
 

Prosjektet Om Ånder og parapsykologiske fenomener

Vibeke Steffens forskning på klarsynhet bygger på intervjuer med rundt 30 synske og brukere.

Hun har deltatt i klarsyndemonstrasjoner - åndekontakt foran et stort publikum - i København og andre steder i Danmark, hun har deltatt på en privat seanse og har analysert utskrifter av en rekke to-personsseanser.

Den empiriske delen av prosjektet blir avsluttet til sommeren, og prosjektrapporten vil være ferdig i løpet av 2009.

Vibeke Steffen er en del av prosjektgruppen Fornuftens grænseflader, der man ser nærere på områder der dansker forsøker å få kontroll over hverdagen ved hjelp av magi. Prosjektet skal blant annet undersøke om sammenhengen mellom det rasjonelle og irrasjonelle er tydeligere enn mange antar.

Prosjektet er støttet av Forskningsrådet for Kultur og Kommunikation. 

Du har kanskje sett gamle svart-hvitt bilder av svevende stoler og selvlysende ektoplasma som velter ut av munnen til en person som er i kontakt med åndene. Rundt sitter gjerne en gruppe mennesker i skjæret fra stearinlys og ser forferdet på.

Glem denne type bilder. I dag er kontakten med åndene helt annerledes - mer avslappet og munter.

I den åndelige og spirituelle Daniel-kirken i København forsøker mediene – personer som kan snakke med åndene – å løse opp stemningen med små muntre bemerkninger. Og mens de kontakter ånder foran et publikum, høres latter og kommentarer.

- De startet med å spille ABBA for å skape god stemning – det skulle lokke fram åndene. Lucia-tog virker åpenbart også godt, konstaterer Vibeke Steffen, lektor på Institut for Antropologi på Københavns Universitet.

Hun er midt i forskningsprosjektet Ånder og parapsykologiske fenomener – om synskhet i Danmark.

I snart et år har Vibeke Steffen fulgt såkalte klarsynte i Daniel-kirken, lest utskrifter av seanser og intervjuet både de klarsynte og folk som oppsøker dem. Konklusjonen er klar: Vi går til synske for å få gode råd, og fordi det ganske enkelt er god underholdning.

Lært opp av operasangere

Mange dansker fikk for alvor øynene opp for synske, da TV 2 Zulu lanserte programmet Åndenes Makt i år 2000.

Og de synske selv har (selvfølgelig) forstått hva publikum vil ha, og gjør hva de kan for å stable et godt show på bena – blant annet i Daniel-kirken.

- Mediene blir lært opp av operasangere og retorikere i å tale godt, og de er svært oppmerksomme på underholdningsverdien. De skal være gode artister, forteller Steffen.

Har sett nisser

Det var ingenting i de synske personenes barndom som pekte mot et utadvendt arbeid som artister.

Steffen har hittil snakket med 14 medier fra 30 til 65 år. Felles for dem er at de ble rammet av et alvorlig tap, har en historie med spesielle opplevelser eller bare en fornemmelse av at sansene deres var annerledes.

- De fleste forteller at de som barn så nisser, ånder eller spøkelser, som de trodde at alle mennesker kunne se. Enkelte har forutsett begivenheter. En person drømte at presten ville bli skilt. En annen var ute og reiste, og drømte at hesten deres døde, sier hun.

- De har en forestilling om at de har fått evnen, er født med den eller at en opplevelse ga dem evnen. En mistet en bestefar som overførte noen evner. Så går de ut og utforsker evnene, og langsomt blir de overbevist, forteller Steffen.

Har vanlige jobber

De fleste av de synske personene forteller at de trodde de var i ferd med å bli gale, blant annet fordi de hørte stemmer akkurat som schizofrene.

Men i motsetning til schizofrene lærte de av andre synske å kontrollere stemmene, slik at de i dag kan leve som helt alminnelige mennesker.

- Mange har følt seg alene i oppveksten, men de er ikke påfallende merkelige. Overhodet ikke. De er lærere, biologer, sjømenn og pedagoger, sier Steffen.

Føler det samme som åndene

Noen synske personer forsøker å ignorere evnene, men opplever at åndene fortsetter å oppsøke dem. Andre beskriver det som et kall eller en plikt til å hjelpe andre.

Mediet Tine Ann Gaardsdal forteller til videnskab.dk at det kan være en “meget stor og berikende opplevelse” å være i kontakt med den åndelige verden.

- Noen ganger blir jeg kanal for en ubetinget kjærlighet mellom den avdøde og familiemedlemmet, og det er en utrolig og fantastisk gave å få lov til å kjenne på slik varme og kjærlighet, sier hun.

Vi vil ha gode råd

De synske har etter hvert fått et krevende publikum. I 2008 er det ikke lenger nok at de ”bare” kommer i kontakt med avdøde familiemedlemmer og bekjente.

Vi vil ha noe ut av det for egen del - i det minste få et råd som kan sende våre jordiske liv i riktig retning.

Heldigvis har de klarsynte og åndene fulgt med i tiden. Seansene slutter som regel med at den synske kommer med noen hjelpende ord eller svært elementære råd fra den avdøde: om at man ikke skal stresse eller at man skal huske å bruke skjerf, slik at man ikke blir forkjølet.

"Foto: iStockphoto"

Alt blir mulig

I følge Steffen setter budskapene - uansett hvor enkle de er - i gang en refleksjon hos mottakeren.

Kontakten med åndene gjør vår fortid litt mer konkret, og vi liker å tro at våre avdøde slektninger fortsatt tenker på oss og føler omsorg for oss. Og enda viktigere er det at kontakten med de døde gir en fornemmelse av en verden der alt er mulig.

- I dette felleskapet oppleves det ikke merkelig at de døde fortsatt lever. Det finnes ingen grenser. Et univers åpnes der man kan si ting, som man normalt ikke kan si til hverandre. Det fantastiske blir mulig.

- Noen meldinger handler om at ”bestefar kanskje var en dyktig pianist og derfor har du også disse evnene”. Det gjør at man kanskje får se et potensiale som man selv ikke hadde tenkt over. På en måte minner det faktisk om en vanlig samtale, for eksempel blant forskere: ”tenk hvis ….”, forklarer Steffen.

Som tv-serien X Factor

Hun ble overrasket over at både de synske og brukerne har bena godt plantet på jorden. Men mest av ble hun forundret over effekten av en seanse eller et klarsyn.

- Jeg ble veldig overrasket over hvor mye mening det gir når man er der – uansett om det foregår i Daniel-kirken eller på et home party med fem kritiske kvinnelige forskere, som jeg selv har prøvd.

- Hvis man endrer rammene rundt seg, kan alt skje. Det er nok det samme som når man går i kirken på søndagen eller begynner å studere eller går på fotballkamp eller ser på tv-serien X Factor. Man trer inn i en verden hvor alt kan skje. Det er det samme universet som reklame alltid spiller på, fordi det virker, sier Steffen.

Særlig kvinner oppsøker klarsynte

Steffen har til nå også snakket med 12 brukere av klarsynte og vil snakke med flere før prosjektet avsluttes. Hennes erfaringer inkluderer besøk i Daniel-kirken.

De viser at det er tre typiske grupper av menn og – særlig – kvinner som oppsøker synske.

  • De innvidde, som ferdes i lignende miljøer og som kanskje selv er healere.
  • Unge kvinner på 20-25 år, som velger klarsynseanse i kirken framfor en tur på kino.
  • Folk som vil ha kontakt med en avdød, eller som står over for et karriereskifte eller andre viktige beslutninger. Dette er særlig middelaldrende kvinner.

Skeptiske brukere

Steffens forskning avslører at vi liker godt å snakke med vår døde bestefar og få tips om vi skal be om en mannlig eller kvinnelig bankrådgiver når vi skal i banken på torsdag.

Men mange brukere av synske er ofte kritiske, skeptiske og svært raske til å finne logiske forklaringer, så fort de ikke lenger er sammen med den klarsynte.

- Jeg har faktisk ikke møtt noen som var helt overbevist. Det har forundret meg at selv folk som i seansesituasjonen har tenkt ”wow, hvordan visste hun det?” i ettertid har tenkt ”nei, det var nok ikke noe i det der allikevel”.

- Ofte kommer folk med forklaringer som at mediet bare er tankeleser eller menneskekjenner. Det er jo sånn sett ganske mystisk at hun kan snakke med de døde. Vår fornuft er ofte så sterk at den avfeier det vi nettopp har opplevd, konstaterer Steffen.

Er det noen der?

Det store spørsmålet er så om logikken avfeier et faktum. Om de klarsynte virkelig kan snakke med ånder …?

- Det er det samme som å spørre om det finnes en gud. Man kan jo spørre om de selv tror på dette. Og det gjør de.

______________________________

© videnskab.dk. Oversatt av forskning.no
 

Powered by Labrador CMS