Lakseidrett skal gi toppoppdrett

Med pulsklokke i magen er smålaks satt i hardtrening. Resultatene tyder på at fisken vokser raskere og blir mer robust når den er i god form.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"(Illustrasjon: Oddvar Dahl, Nofima)"

For å gjøre laksen mer robust ved overførsel til sjøvann, bestemte en tverrfaglig forskergruppe seg for å styrke laksens hjertekapasitet og helse gjennom intensiv trening. 

Oppdrettslaksen er generelt i meget god forfatning. Men med bakgrunn i de positive effekter trening har på mennesker, ønsket forskerne å se om fiskens helse kunne bli enda bedre med trening.

Hos mennesker styrker trening hjerte, muskler, skjelett og immunforsvar og demper stress.

- Vi fryktet at fisken skulle utvikle livsstilssykdommer. Forskerne har funnet hjerter hos oppdrettslaks som avvek fra den formen villfiskens hjerter har, og da var tanken om at fisken trengte trening ikke langt unna, sier seniorforsker Harald Takle ved Nofima Marin (tidligere Akvaforsk), som ledet forskningsgruppa.

Så var det bare å sette i gang å trene femtigrams laks.

Langkjøring eller intervall?

Intervalltrening er bra for mennesker, men vil denne type trening også være bra for smålaks?

Jan Helgerud ved NTNU har laget treningsprogram både for det spanske fotballaget Barcelona og for ulike pasientgrupper.

Fiskens treningsprogram ble et strengt treningsregime med langkjøring ved puls godt over det normale. Økt strømhastighet i karet var måten å få fisken til å svømme fortere på.

Trening i tanken

Fisken som var med i prosjektet ble delt i tre forskjellige grupper.

En gruppe som lever slik som denne typen smålaks normalt lever. En gruppe fikk økt vanngjennomstrømming hele tiden, og den siste fikk i tillegg til kontinuerlig “jogging” en daglig økt med høyintensiv trening.

Resultatene viste at den fisken som trente, vokste betydelig raskere, men at det ikke påvirket fôrutnyttelsen.

Bittesmå pulsklokker

"Forsker Harald Takle ved Nofima Marin. (Foto: Reidun Lilleholt, Nofima)"

Forsker Harald Takle har tro på aktiv trening av smålaks.

- Kompetansen fant vi flere steder, sier Takle.

- Blant annet måtte vi få laget bittesmå pulsklokker.

Pulsklokkene, som er utviklet av selskapet Thelma, ble satt inn i magen på fisken, og følere ble satt på hjertet.

Hvorfor trene?

Men hva er så poenget med treninga?

- Nå tester vi om fisken med pannebånd og pulsklokke vil være mer motstandsdyktig mot et dødelig virus. Testen skjer hos oppdrettsanlegget VESO Vikan.

- Resultatene fra dette forsøket er svært lovende. Dessuten takler fisken stress bedre når den er i bedre form. Mindre stress fører til at den har mer energireserver til å takle dagliglivets utfordringer, sier Takle.

Løpet videre

Den nye kunnskapen om smålaks kan gjøre at oppdretterne setter inn flere dyser i fisketanken og regulerer strømregimet i vannet.

- På sikt tror vi at dette kan sørge for at fisken blir enda mer robust. Det er som med oss mennesker; sunnere fisk trives bedre, og det vil igjen gi bedre økonomi for oppdretterne.

Prosjektet er et samarbeid mellom Nofima, NIVA, Norges Veterinærhøgskole, NTNU, UiB, Thelma AS og Aakvik Settefisk AS. Det er Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond som finansierer prosjektet.

Powered by Labrador CMS