Fersk fisk på iPhone

En iPhone-app fra Nofima hjelper fiskehandlere til raskt å vurdere hvor ferskt et parti fisk er.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Direktør Terje Martinussen i Eksportutvalget for fisk (til venstre) bruker iPhonen sin for å sjekke hvor fersk fisken er, veiledet av Mats Carlehög i Nofima. (Foto: Lidunn Boge)
Direktør Terje Martinussen i Eksportutvalget for fisk (til venstre) bruker iPhonen sin for å sjekke hvor fersk fisken er, veiledet av Mats Carlehög i Nofima. (Foto: Lidunn Boge)

App-en er gratis og beregnet på fiskehandlere og andre som skal vurdere holdbarheten til hel, sløyd, fersk fisk.

Gjennom noen få trinn vurderer man kvaliteten på fisken, blant annet lukt, tekstur og utseendet på fiskens øyne, skinn og gjeller. Sluttresultatet kommer opp umiddelbart.

– Ved hjelp av kompetent sjømatforskning har vi et godt utgangspunkt for å være den ledende sjømatnasjonen i verden. Vi kan øke eksportverdien først og fremst med nyvinninger og utvikling.

– Denne app-en er et godt eksempel på anvendt forskning, sier direktør Terje Martinussen i Eksportutvalget for fisk.

Han var den første til å teste appen da den ble lansert under den store internasjonale sjømatmessa i Brussel onsdag.

Beste metode

Appen ”How fresh is my fish?” finnes på 11 språk, deriblant norsk.
Appen ”How fresh is my fish?” finnes på 11 språk, deriblant norsk.

– Metoden er det beste tilgjengelige verktøy for å vurdere ferskhet som finnes i dag. Man trenger ikke vite hvor gammel fisken er, for metoden beregner fiskens videre holdbarhet, forteller prosjektleder Joop Luten i Nofima.

App-en bygger på Kvalitetsindeksmetoden, en standardisert målemetode for ferskhet på fisk som er utviklet av forskere fra flere europeiske forskningsinstitutt, og brukes over hele verden.

Til nå har brukere over hele verden lastet ned manualen via nettet. Men app-en gjør det enda lettere å bruke metoden.

– Det er svært viktig at fisk holder god kvalitet gjennom hele produksjonskjeden, fra fangst og slakting til produksjon, transport og butikkhylle. App-en kan brukes for å sjekke fisken underveis i hele kjeden, så lenge den er rå, fersk og hel, sier Luten.

Flere arter

Foreløpig er det laks, torsk og rødspette som kan sjekkes med app-en, men den vil etter hvert utvides til å gjelde flere arter, blant annet hyse, uer, reker og sei.

App-en How fresh is my fish? finnes på 11 språk, deriblant norsk.

Selv om metoden i utgangspunktet er laget til bruk i fiskeindustrien, kan den godt brukes i undervisning og i fiskedisker i supermarkeder. Foreløpig er den mest brukt i industrien, i vitenskapelige institusjoner og av inspeksjonsmyndigheter.

App-en er gratis og tilgjengelig for alle som har en iPhone, iPad eller iPod touch.

Powered by Labrador CMS