2020 ble et år preget av koronaviruset. Åtte av de ti mest leste sakene på forskning.no handlet om ulike sider av viruset og pandemien det forårsaket.

Disse sakene ble mest lest i 2020

Korona-viruset har dominert 2020 - også på forskning.no.

Korona har preget livene våre i 2020 - og listen over mest leste artikler på forskning.no i året som har gått.

Det kom raskt nye studier på virusutbruddet i Kina, og forskning.no-redaksjonen fulgte med fra første stund. Siden mars har det blitt publisert mye forskning på viruset, behandling, smittetiltak og vaksiner, og det har vært krevende å velge ut de viktige og gode studiene. Men journalistene i forskning.no har lang erfaring med å vurdere og skrive om virus og helseforskning, og har gjort en kjempeinnsats i året som gikk. Og leserne strømmet til. I mars måned ble antall lesere nesten fordoblet.

Den aller mest leste saken i 2020 ble publisert 13. mars og handlet om det vi alle ville vite: hvor lenge kan viruset overleve på ulike flater. Artikkelen er lest mer enn 450 000 ganger.

De første studiene om det nye viruset var små, men viktige. Forskere undersøkte pasientene for å få mest mulig informasjon fortest mulig ut. Artikkelen som ble nest mest lest i 2020 handler om 191 pasienter som ble alvorlig syke av viruset og lagt inn på sykehus i Wuhan-provinsen i Kina. Hva hadde de til felles? Hva var risikofaktorene for å bli alvorlig syk?

På tredjeplass finner vi også en sak fra mars om pandemien, men denne handler om overordnede tiltak. Helsemyndighetene snakket om å flate ut kurven, dempe eller slå tilbake pandemien - hadde de kontroll? Hva var strategien egentlig?

Viruset var nytt, men pandemier er et gammelt fenomen. Det ble nødvendig å se bakover, til tidligere tiders håndtering av smitte og tiltak. Den fjerde best leste saken i 2020 var:

Så skulle vi håndtere sykdommen selv. Hvordan arter en covid-19-infeksjon seg? Hva kan vi forvente oss? Saken på femteplass handler om akkurat dette.

Svenskene har håndtert pandemien på en annen måte enn nesten alle andre land. Det var snakk om flokkimmunitet og færre smittetiltak. Saken på sjetteplass handler om Sveriges håndtering av pandemien:

Den sjuende mest leste saken i 2020 handler ikke om pandemien, men om kvaliteten på sædcellene til menn i vestlige land. Hvorfor stuper sædkvaliteten? 15 unge svensker fulgte et bestemt kosthold i to uker, og ble bedt om å onanere i begge ukene. Sunn mat fikk fart på spermiene.

Den åttende mest leste saken er også fra mars. Da var det klart at eldre og voksne med underliggende kroniske sykdommer har høyere risiko for å bli alvorlig syke av covid 19. Men en hjertespesialist var skeptisk til å putte alle over 65 år i risikogruppen.

Som nevnt dekket vi i forskning.no koronautbruddet lenge før det kom til Norge i mars. Og saken på niende plass er en av disse tidlige artiklene. Det er mye som var usikkert i januar og i ettertid er det interessant å lese hva man visste og hva norske forskere trodde ville skje.

Saken på tiende plass handler om forskning på p-piller og hvordan de endrer kjemien i kvinners hjerner. – Studien fører til en sterk mistanke om at p-piller betyr mye for hjernens fundamentale kjemi. Det gir stoff til ettertanke og kan kanskje forklare hvorfor noen kvinner ikke tåler p-piller, sa forskeren bak studien.

Vi takker for følget i 2020 og ønsker godt, koronafritt nytt år til alle våre lesere!

Powered by Labrador CMS