Universitetet i Tokyo ville ikke følge oppfordringen om å kutte ut samfunnsvitenskap.

Vil kutte ut samfunnsvitenskap og humaniora

Flere universiteter i Japan er positive til å nedlegge samfunnsvitenskapelige og humanistiske fag og i stedet satse på de praktiske, etter oppfordring fra regjeringen. 

28.10 2015 05:00

I et brev til rektorene ved alle Japans 86 universiteter i sommer oppfordret daværende kunnskapsminister Hakuban Shimomura dem om å legge ned samfunnsvitenskapelig og humanistisk virksomhet. Eventuelt burde de omgjøre virksomheten, slik at den bedre tjener samfunnets behov.

Ifølge avisa Yomiuri Shimbun, som siteres av magasinet Times Higher Education, svarte 26 japanske universiteter bekreftende på at de ville følge oppfordringen.

Sterke reaksjoner

Universitetene i Tokyo og Kyoto, som regnes for å være Japans beste, avviste oppfordringen. Også Japans vitenskapsråd uttrykte alvorlig bekymring over det som av flere ble oppfattet som et pålegg fra kunnskapsministeren.

Oppfordringen skapte i tillegg sterke reaksjoner internasjonalt og det ble sparket i gang en internasjonal underskriftsaksjon.

Har for få studenter

Ifølge Times Higher Education stiller Japans statsminister Shinzo Abe seg bak oppfordringen. Magasinet setter det hele i sammenheng med sparetiltak som regjeringen føler seg presset til å sette i verk, for å møte problemene Japan har med svært lave fødselstall og stadig færre studenter.

Japan har i dag verdens eldste befolkning. Flere japanske universiteter har færre enn 50 prosent av antallet studenter de har kapasitet til å ta inn.

Hakuban Shimomura forlot den japanske regjeringen nylig, etter at han som minister med ansvar også for sport var blitt knyttet til store kostnadsoverskridelser i sammenheng med byggingen av det nye Olympiastadion til Tokyo OL i 2020. 

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse