Det er bra å være optimist, men ikke så bra å være overoptimist. (Foto: Colourbox)

Er du verdensmester?

Det er ikke så smart å være overoptimist, viser amerikansk forskning.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En smule optimisme får folk til å gjøre fornuftige investeringer, tjene mer penger og betale kredittkortregningene sine i tide. Derimot virker det som om overoptimister oftere gjør risikofylte investeringer og sparer mindre.

Så driter de i regningen mens de fyrer opp en sigg.

Det antyder i hvertfall resultatene til Manju Puri og David Robinson fra Duke University i North Carolina i USA, som har studert oppførselen til folk med ulik tro på framtida.

- Forskjellen mellom optimister og ekstreme optimister er påfallende og antyder at overoptimisme, på lik linje med overdreven selvtillit, faktisk kan føre til ubetenksom oppførsel, sier Puri i følge LiveScience.

Store forventninger

Forskerne brukte data fra undersøkelsen Federal Reserve Board’s Survey of Consumer Finances, som kartlegger ulike aspekter ved livet til omtrent 4500 amerikanere hvert tredje år.

Slik kunne de sammenligne folks selvrapporterte forventninger til livet med statistiske opplysninger om hva som skjedde i virkeligheten. Det gav en pekepinn om hvor optimistiske folk var, skriver LiveScience.

Mennesker som var overbevist om at de kom til å leve lenger enn gjennomsnittlig levealder ble klassifisert som optimister, mens folk som mente de kom til å bli 20 år eldre enn snittet fikk diagnosen overoptimist.

Ufornuftige vaner

Nå skulle man kanskje tro at det er fint å være bombesikker på at livet er en rumba på roser. Men den gang ei.

Mens de moderate optimistene så ut til å ha god styring på livet, tydet resultatene på at overoptimistene hadde økonomiske vaner og oppførsel som ikke akkurat hørte til under betegnelsen fornuftig, mener forskerne.

Sammenlignet med andre mennesker så optimistene ut til å:

  • være lenger på jobben
  • spare flere penger
  • være flinkere til å betale kredittkortregningen i tide
  • planlegge å pensjonere seg senere, eller ikke i det hele tatt
  • være mer tilbøyelig til å gifte seg på nytt etter en skilsmisse

Til sammenligning så overoptimistene ut til å:

  • bruke betydelig mindre tid på jobben
  • spare færre penger
  • være mer slurvete med å betale kredittkortregningen i tide
  • oftere være røykere

Dermed kan forskningen rett og slett tyde på at verdensmestrene ikke helt mestrer verden. Men det tar de antageligvis med knusende ro?

Referanse:

M. Puri & D. T. Robinson, Optimism and economic choice, Journal of Financial Economics, vol. 89, issue 1, oktober 2007, s. 71-99.

Lenke:

LiveScience: The Downside of Optimism

Powered by Labrador CMS