Snegler dyrker sin egen mat

Vi har lenge visst at maurene dyrker saker og ting nede i tuene sine. Nå har forskerne funnet ut at noen snegler også driver landbruk.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

På de store saltsumpene langs kysten av Nord-Amerika knasker små strandsnegler i seg det stive myrgresset. Eller gjør de? Ved nærmere ettersyn har det vist seg at de spiser sopp i stedet. Gresset bruker de bare til å dyrke yndlingsretten.

Brian Silliman og kollegaen Steven Newell fra Brown University på Rhode Island har undersøkt både sneglen og soppen.

Lager hull

De slimete dyrene tygger rett og slett små hull i gresstråene, og dermed er det fritt fram for soppsporer som vil flytte inn. Så bæsjer sneglene litt i såret for å gjødsle avlingen, og stikker sin veg til neste strå. Etter ei stund vender den tilbake til åstedet, der et herlig soppmåltid står og venter.

'Siste fra Gram?'
"Siste fra Gram?"

Dette er som sagt ikke det eneste eksemplet vitenskapsfolkene har på at småkryp dyrker sin egen mat. Det finnes biller som gror sopp i selvborede hull i trær. Maur og termitter er de reneste gartnermestere, som både luker og bruker sprøytemidler i kjøkkenhagene sine. Men til nå har det alltid vært leddyr som har drevet landbruk. Nå er også bløtdyrene med i det gode selskap.

Sneglenes hagearbeid er riktignok ikke like avansert som maurenes, men kan nok være minst like vanlig, mener forskerne. Og matdyrkingen til den bitte lille sneglen kan ha store konsekvenser for omgivelsene.

For mange

Tradisjonelt har forskerne trodd at det var tilgangen på næringsstoffer i vannet som styrte veksten av sumpgresset langs den amerikanske kysten. Men etter noen smarte forsøk, oppdaget Silliman at det like gjerne kan være strandsneglene som styrte butikken.

Forskerne hadde satt opp over 400 nettinginnhegninger med forskjellig antall snegler i langs sumpmarkene. Den inne var sneglene trygge for rovdyr. I alle burene hvor det var middels eller mange snegler, ble gresset til slutt borte.

- Blir det for mange snegler, kan de forvandle ett av verdens frodigste gresslandskaper til døde mudderbanker på åtte måneder, advarte forskerne.

Økosystem

Kanskje er det ikke bare høyere havnivåer som har skylda for at sumpgresset har begynt å dø på flere steder de siste årene? Forskerne lurer på om sumpdøden kan skyldes at vi mennesker har fanget for mange av krabbene som spiser strandsnegler.

Hvis økosystemet i USAs saltsumper faktisk styres fra toppen av næringskjeden som forskerne tror, bør man være ytterst forsiktig med å spise opp topprovdyrene som kontrollerer hele kalaset. Ellers ender man opp med null sump i det hele tatt.

Referanser:

B. R. Silliman,. & S. Y. Newell, Fungal farming by a snail, Proceedings of the National Academy of Sciences, USA, (2003).

B. R. Silliman and M. D. Bertness, A trophic cascade regulates salt marsh primary production, Proceedings of the National Academy of Sciences, 6. august 2002, vol. 99, nr 16, 10500-10505.

Lenker:

Nature: Snails farm fungus
Brown Alumni Magazine Online: Our appetite for crabs may be killing U.S. salt marshes

Powered by Labrador CMS