Slåttehumla surrer
Ei diger, svart humledronning flytter seg fra blomst til blomst blant rødkløver og tiriltunge. Etter en serie på ti bilder er beviset sikret: Norges sjeldneste humle, slåttehumla, er for første gang fotografert i naturlige omgivelser her til lands.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den 11. juni i år befant humleforsker Tor Bollingmo seg ved Fokserød utenfor Sandefjord, kravlende langs vegkanten på alle fire, med fotoutstyret dinglende rundt halsen.
Han hadde en sterk mistanke om at han jaktet på noe stort. Og det gjorde han: Der og da fanget han slåttehumla - som har blitt observert i Norge kun to ganger på over 60 år - til filmen.
- Jeg har studert humler i naturen i over 30 år, og dette er nok høydepunktet, sier Bollingmo.
- Hvis det samtidig kan bidra til en innsats for å bygge opp en levedyktig norsk bestand av slåttehumler, blir jeg dobbelt lykkelig, sier han.
Andre funn på 60 år
Forskerne har trodd at slåttehumla (Bombus subterraneus) har blitt helt borte fra norsk natur.
Forrige funn av slåttehumle ble gjort på Hobøl i Østfold i 2010, av en forsker fra Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB). Før det må vi helt tilbake til 1949 for å spore opp sikre funn av arten.
Hobølfunnet i 2010 fikk stor oppmerksomhet, men det var alltids en mulighet for at denne humla var et tilfeldig streifende individ fra Sverige, hvor det finnes en liten, men livskraftig bestand av slåttehumler.
Fjorårets og årets funn, som altså er de eneste på over 60 år, får ekspertene til å lure på om det kan finnes en liten, livskraftig bestand på begge sider av Oslofjorden.
Full humleinnsats
- Til neste år blir det full innsats for å finne flere slåttehumler, sier Bollingmo, som reiste rundt i hele Sør-Norge i sommer for å samle informasjon om humler. Materialet skal brukes i et skoleprosjekt om humler, som støttes av Artsdatabanken.
I Norge finnes hele 14 prosent av verdens 249 humlearter. Men fortsatt vet vi ikke nok om dem, og Artsdatabanken vil derfor framover jobbe for å øke kunnskapen om norske humler.
Artikkelen er oppdatert 15.10.11 kl 22:00 med nytt bilde.