En helt ny sommerfugl
Verden er beriket med en helt ny sommerfugl, og ikke overraskende dukket den opp i Finnmark.
- Vi hadde ville ideer om at vi kunne komme til å finne ukjente arter øst i Finnmark. Du kommer ikke lenger øst på norsk jord, sier entomologen Leif Aarvik til forskning.no.
Ukjente arter var for Aarvik ukjente arter for Skandinavia. Grunnen til at han forventet å finne dem, er at Finnmark har mange såkalte østlige innvandrere, arter hvis leveområde strekker seg fra Nord-Norge og østover inn i Russland. Disse artene finnes ikke andre steder i landet.
Men en ny art for verden, en helt ny art for vitenskapen, hadde Aarvik ikke ventet. Egentlig var han og kollegaen Kai Berggren på jakt etter sjeldne - men tross alt mer kjente - arter da de tok turen nordover:
- Vi kom kjørende og så en del fjelltjæreblom. Dermed visste vi at det trolig var en annen sjelden sommerfugl på stedet, sier Aarvik om grunnen til at de stoppet på Båtsfjordfjellet i Tana kommune.
De fant sommerfuglen de lette etter - og fikk en solid bonus: 15-16 eksemplarer av en art som er helt ny for vitenskapen
- Det var en vanvittig opplevelse. Jeg så med en gang at det var noe spesielt, forteller Berggren til NRK Finnmark.
Det er imidlertid ikke noen prangende vakker sommerfugl vi snakker om. Elachista tanaella har et vingespenn på en liten centimeter og er så godt som fargeløs. Navnet tanaella viser til at det var i Tana den ble funnet.
Det vesle krypet ble oppdaget allerede sommeren 2002 av biologene Leif Aarvik og Kai Berggren, men funnet ble først publisert nå i januar i Nota Lepidopterologias, bind 26.
Dermed steg antallet norske sommerfugler til 2 170. Hva det totale tallet i verden ender på er mer uvisst, men de fleste estimatene ligger i området pluss minus 165 000.
Lille tanaella tilhører familien Elachistidae, en artsrik familie med mellom 70 og 80 arter i nordlige områder. Bare siden 1974 har man registrert ni nye arter for vitenskapen i det nordlige Fennoskandia, men ingen i Norge før nå.
- Dette er små sommerfugler med kort flyvetid, kanskje bare noen dager i året. Antallet svinger også veldig fra år til år, så man skal være heldig for å treffe på dem, sier Aarvik som forklaring på at arten ikke har vært observert tidligere.
De spesielt interesserte finner mer enn de vil vite om elachistidaene i boka “The Elachistidae (Lepidoptera) of Fennoscandia and Denmark” av Traugott-Olsen og Schmidt Nielsen (Bind seks i serien Fauna Entomologica Scandinavica, 1977).
En annen nyttig bok er “Catalogus Lepidopterorum Norvegiae” av Aarvik, Berggren og Hansen.
Sjekk også ut nettstedet til LEPARB, en organisasjon som arbeider med registrering av norske sommerfugler. Leif Aarvik er en sentral person.