Nakenrotter har en forbløffende evne til å unngå aldring og kreft. (Foto: Shutterstock)
Nakenrotter kan ha nøkkelen til å forebygge kreft
I jakten på evig ungdom og et liv uten kreft kan kanskje de mystiske, langlivede nakenrottene gi noen svar.
Nakenrotters utseende kan mildt sagt diskuteres. De er hårløse, rynkete, rosa gnagere med store, utstående tenner. I naturlig tilstand i Øst-Afrika lever de av røtter de graver frem i store, underjordiske kolonier. Og de lever imponerende lenge.
Disse nakne gnagerne viser færre tegn på aldring og lever mye lenger enn vi normalt kunne forvente for gnagere på deres størrelse. Men forskerne har ikke visst hvorfor.
Nå har forskere klart å identifisere spesielle celleprosesser som kan forklare nakenrottenes misunnelsesverdige evne til å holde seg evig unge. Studien er publisert i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Naturlig forsvarsmekanisme
Basert på størrelsen burde ikke nakenrottene kunne leve lenger enn seks år, siden mus maksimalt lever i fire år i fangenskap.
Men noen av dem kan faktisk bli så gamle som 30 år, og da spretter hunnrottene fortsatt rundt, like slanke som før og fortsatt like fruktbare.
Den eldste rotten i lab-en er nå 35 år.
Som om ikke det er nok, kan de overleve i 18 minutter uten oksygen og er immune mot visse former for smerte.
– De har påfallende lav dødelighet, bekrefter Caleb Finch overfor Sciencemag. Han en gerontolog, altså aldringsforsker, ved University of Southern California i Los Angeles. Han var ikke med i studien.
Får ikke kreft
Det er ikke bare vi mennesker som kan få kreft, det florerer også hos mange dyrearter. Men nakenrottene ser ut til å være naturlig motstandsdyktige mot å få kreft. Det kan være en viktig årsak til å at de blir så gamle.
Biologen Rochelle Buffenstein er en av dem som har studert disse dyrene i over 30 år. Hun har loggført fødselsdatoen og dødsdatoen til tusenvis av nakenrotter.
Svært få av dem utviklet kreftsvulster. Og det til tross for at forskerne utsatte dem for kreftfremkallende stoffer.
Kreft oppstår når en tilsynelatende normal celle kommer ut av kontroll. Vanligvis vil ødelagte celler bli tilintetgjort. Men av og til vil den vokse så raskt som en rullende snøball og skape fler og fler ondartede celler. Resultatet er en svulst.
Jo flere celler et dyr har og jo lenger de lever, desto mer sannsynlig er det at dette inntreffer. Men det er altså unntak.
Antikreft-mekanisme
Buffenstein har i samarbeid med andre forskere studert om nakenrotter har en slags antikreft-mekanisme, og sammenlignet disse nakenrottene med hva som skjer hos mus.
De fant at nakenrottene har en unik egenskap.
Nakenrotter er i stand til å hemme nedbrytningsprosesser i aldrende celler, slik at de forårsaker mindre sykdom.
Denne egenskapen går ut på at skadde celler hindres fra å dele seg og utvikle seg til kreft. Men ulempen ved en slik hindring av celledeling, er at den også kan øke aldringen, fordi vev må fornyes.
Det ser ikke ut til å skje med nakenrottene.
Bryter Gompertz lov
Nakenrottene ser dermed ut til å gi blaffen i Gompertz lov, en matematisk formel for aldring. Den britiske matematikeren Benjamin Gompertz beskrev nemlig i 1825 at risikoen for å dø øker eksponensielt med alderen.
For eksempel dobles risikoen for å dø for mennesker grovt sett hvert åttende år etter at vi har fylt 30 år.
Denne formelen gjelder for alle pattedyr etter at de er blitt voksne, ifølge aldringsforskeren Joao Pedro De Magalhaes ved Liverpool Universitet i Storbritannia, som også deltok i studien.
Men Buffenstein fant ut at formelen ikke gjelder for hennes laboratorie-nakenrotter. Dødsrisikoen holdt seg jevn etter at rottene hadde blitt kjønnsmodne ved seks måneders alder.
– For meg er dette det mest spennende resultatet jeg noen sinne har fått, sier Buffenstein, som jobber ved Calico i California, et forsknings- og bioteknologiselskap under Google som forsker på det som kan forlenge liv.
– Det strider mot alt vi vet fra før om pattedyrs biologi.
Aktiv DNA-reparasjon
Nakenrottene har en evne til å hemme ondartede prosesser når celler som er skadde deler seg, forklarer dr Joao Pedro De Magalhaes, ved University of Liverpool’s Institute of Ageing and Chronic Disease.
Studier har vist at nakenrotter har en veldig aktiv DNA-reparasjon.
Forskernes hypotese er at nakenrottene er bedre i stand til å takle ødeleggelser i genomet sitt, og at dette er essensielt for deres lange liv og motstandsdyktighet mot kreft.
Nakenrottenes celler er mer motstandsdyktige mot DNA-skader. Dette er essensielt for deres evne til å unngå kreft og leve lenge.
De har også høye nivåer av chaperoner, et protein som hjelper andre proteiner å folde seg ut på riktig måte.
Men Caleb Finch advarer mot å overtolke dataene. Fordi de fleste dyrene enten ble drept i ulykker eller flyttet til andre laboratorier, levde færre enn 50 dyr i studien mer enn 15 år.
– Det trengs flere dyr for å bevise at nakenrottene har en flat dødsrisiko, sier Finch.
Det er også mulig at aldring skjer også hos disse dyrene, men mye senere enn vanlig hos andre pattedyr. Og at aldringen skjer veldig raskt når rottene blir 20-30 år.
Referanse:
Y. Zhao, mf: Naked mole rats can undergo developmental, oncogene-induced and DNA damage-induced cellular senescence. Sammendrag, PNAS. 5. februar 2018. https://doi.org/10.1073/pnas.1721160115