Ved NTNU blir nesten fire av ti emner undervist på et fremmedspråk.

Hvert fjerde emne på universiteter og høyskoler undervises på engelsk

Stadig mer av undervisningen ved universiteter og høgskoler foregår på engelsk. Det kan føre til at studentene lærer dårligere, advarer språkekspert.

Andelen emner ved statlige institusjoner som blir undervist på et annet språk enn norsk, har økt fra 16,2 prosent i 2012 til 27,6 prosent i 2021. Det viser tall fra tilstandsrapporten for høyere utdanning, melder Khrono.

Innenfor naturvitenskapelige og tekniske fag er andelen 49 prosent.

– Tenker ikke like godt på engelsk

Ved Norges to største universiteter, NTNU og Universitetet i Oslo, blir nesten fire av ti emner undervist på et fremmedspråk.

Trenden er ikke uproblematisk, mener terminolog Marita Kristiansen ved Universitetet i Bergen. Hun sier man forstår ting bedre når man får det presentert på eget morsmål.

– Når du skal lære deg et nytt fag, kobler du det til eksisterende kunnskap. Den koblingen skjer ved ting du allerede har på plass på morsmålet ditt. Og selv om vi kan være gode i engelsk, er det ikke sånn at vi reflekterer, tenker og kobler like godt på engelsk som på norsk, sier hun.

Trenger å snakke om faget på norsk

Kristiansen minner om at de aller fleste studentene, over 90 prosent, skal jobbe i det offentlige eller det private næringsliv i Norge.

– Så behovet for å kommunisere faget ditt på norsk er også stort, sier hun.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS