Slik så solformørkelsen ut i Tromsø.

Største solformørkelsen på sju år

Tirsdag kunne man enkelte steder i Norge se månen gli inn foran sola på himmelen. Dårlig vær hindret imidlertid utsikten flere steder.

Om du var så heldig å befinne deg et sted i Norge med gode forhold, kunne du tirsdag mellom klokken 11 og 13 se en delvis solformørkelse på himmelen.

Satellittbildet fra klokken 10 viste en del skyer i hele Sør-Norge. Størst var sjansen for å se formørkelsen i Nord-Norge, og kanskje særlig i deler av Nordland og Troms, skriver Meteorologene i en Twitter-melding klokken 10:38.

Sola 63 prosent dekket

Dette er den største solformørkelsen siden 2015. På det meste forsvant sola med 63 prosent i Vadsø. Under solformørkelsen i 2015 var 100 prosent av sola dekket på Svalbard. På Fastlands-Norge var solen forsvunnet med rundt 90 prosent.

Jo lenger nordøst i Fastlands-Norge du befant deg, jo mer så du av formørkelsen.

Forrige delvise solformørkelse vi hadde her i landet, var 10. juni i fjor.

Neste mulighet

Neste gang vi kan se en delvis solformørkelse i Norge, er 29. mars 2025. Da vil rundt 30-40 prosent av sola være dekket.

I 2061 kommer neste mulighet til å se en total formørkelse, men da kun fra Svalbard. Den neste som er synlig fra Fastlands-Norge, kommer ikke før i 2097, og den vil være synlig fra helt nord i Finnmark, samt Svalbard.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS