Annonse
Nordmenn har trolig fått bedre kondisjon siden 2009.

Vi har trolig bedre kondis enn i 2009

Det kan se ut til at kondisjonen til gjennomsnittsnordmannen har økt siden 2009, viser en ny undersøkelse. Men ikke alle ligger godt an.

Publisert

– Det er gledelig om denne endringen er reell. En bedring i oksygenopptaket kan bety mye for folkehelsen framover, sier Ulf Ekelund, som er professor ved Norges idrettshøgskole og forsker ved Folkehelseinstituttet.

Endringen kan også forklares med andre forskjeller mellom de to utvalgene som blir sammenlignet. Forskjellen fra forrige måling er på 6–7 prosent.

Det er i Kan3-undersøkelsen, som er gjennomført av Norges idrettshøgskole, at disse resultatene kommer fram. I fjor kom hovedrapporten, og i etterkant har 1200 deltakere fått testet sin fysiske form.

Det gjennomsnittlige oksygenopptaket i den norske befolkningen er godt over eller på nivå med det som er foreslått som anbefalte verdier. Men ikke alle ligger godt an.

Hver tredje deltaker i undersøkelsen (30-40 prosent) hadde et oksygenopptak under anbefalt nivå. For personer med lavt oksygenopptak kan selv dagligdagse aktiviteter som å gå i trapper eller motbakker, være krevende. Lavt oksygenopptak gir økt risiko for en rekke sykdommer.

Opptatt av helse, psykologi og kropp?

Mat hjernen med nyheter fra forskning.no om sykdommer, psykologi, kosthold, sex, trening og andre av kroppens mysterier.

Meld meg på nyhetsbrev

Powered by Labrador CMS