Annonse
Svart rør med lys inni en rosa tarm. Røret peker mot en rosa klump i tarmen.
Norske forskere har funnet ut at mange som har tarmpolypper, blir overbehandlet. De aller fleste godartede polypper i tykktarmen kan fjernes ved tarmkikkertundersøkelse, såkalt koloskopi, ifølge forskerne.

Over 4.500 tarm-pasienter er overbehandlet ved norske sykehus, ifølge studie

En ny norsk studie viser at 4.566 pasienter er blitt overbehandlet kirurgisk mellom 2008 og 2021.

Publisert

Studien fra Bærum sykehus og Universitetet i Oslo omhandler pasienter i Norge som har blitt undersøkt og behandlet for godartede tarmpolypper.

– De fleste pasienter med denne diagnosen som ble operert i Norge i studieperioden, er overbehandlet, sier overlege Jens Aksel Nilsen, som har ledet studien.

Koloskopi eller kirurgisk behandling?

Ifølge forskernes artikkel i Tidsskrift for Den norske legeforening kan de aller fleste godartede polypper i tykktarm fjernes ved tarmkikkertundersøkelse, såkalt koloskopi. 

Kirurgisk fjerning av polypper har langt flere alvorlige komplikasjoner enn behandling med tarmkikkert. Det koster også vesentlig mer penger og ressurser.

De 4.566 pasientene som gjennomgikk kirurgisk behandling i perioden, skal ha pådratt helsevesenet kostnader på nær én milliard kroner gjennom 53.242 sengepostdøgn alene.

I tillegg kommer kostnader for operasjonssal, intensivbehandling og eventuelle senkomplikasjoner.

Det totale antallet pasienter med godartede polypper i perioden var 215.736. Av disse ble 2,1 prosent behandlet kirurgisk, ifølge artikkelen.

Tarmkreft er en av de vanligste kreftformene i Norge, oftest utviklet fra tarmpolypper, skriver forskerne. 

Opptatt av helse, psykologi og kropp?

Mat hjernen med nyheter fra forskning.no om sykdommer, psykologi, kosthold, sex, trening og andre av kroppens mysterier.

Meld meg på nyhetsbrev

Powered by Labrador CMS