Forskere ved FFI og de nederlandske instituttene TNO og Royal NLR utvikler nanosatellittene Huygens og Birkeland sammen med NanoAvionics. Sammen vil de være i stand til å samle svært presis informasjon.

Tvilling­satellitter skytes opp for å overvåke skipstrafikk i nord

I ettermiddag skytes to norsk-nederlandske satellitter opp fra Florida i USA. Satellittene skal blant annet overvåke skipstrafikk.

Tvillingsatellittene Birkeland og Huygens er utviklet og bygd av Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) i samarbeid med nederlandske forskere. Oppskytingen skal skje klokka 15.56, ifølge en pressemelding fra FFI.

– De to forsknings-satellittene skal opp i en polar bane – såkalt «Low Earth Orbit (LEO)» – med en høyde på 535 kilometer. Derfra kan de oppdage, klassifisere og geolokaliserer radarer av interesse svært nøyaktig. Det gjelder også navigasjonsradarer på skip, så sant de er i drift, opplyser FFI.

Satellittene kan dekke et hvilket som helst punkt på jordas overflate minst fire ganger daglig. Lengst nord kan det gjøres hele 15 daglige observasjoner.

Solcellepaneler skal gi de ti kilo tunge nanosatellittene energien som trengs.

Norske og nederlandske forskere har samarbeidet om prosjektet siden 2017. Oppskytingen var planlagt i fjor, men skjer altså først nå.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS