En notis fra Norsk institutt for naturforskning - les mer.

Gjedda i Tanavassdraget har laksesmolt øverst på menyen, men et uttak av de største gjeddene kan faktisk forverre situasjonen for laksebestanden i vassdraget.

Gjedda forsyner seg grovt av laksesmolten i Tana

Både ørret og gjedde spiser ungfisk av laks. Hovedmålet med prosjektet «Predasjon på laksunger i Tana» er å beskrive dietten til gjedde og ørret sommerstid i Tanavassdraget, for å øke kunnskapen om fiskene som spiser av laksebestandene i Tana. For å tallfeste den negative effekten på tanalaksen, er det derfor nå nødvendig å beregne tettheten av gjedder i deler av vassdraget, forteller Martin-A. Svenning, forsker i Norsk institutt for naturforskning (NINA).

– Dersom en makter å få gytebestanden av laks i Iešjohka og Kárášjohka tilbake til gammelt nivå, og gjeddenes konsum av smolt holder seg noenlunde konstant, vil andelen smolt som ender opp i gjeddemagene reduseres betraktelig. Forvaltningen bør derfor fortsatt ha som mål å redusere laksefisket i disse viktige storlakselvene, slik at gytebestanden – og dermed smoltproduksjonen – øker. Dette vil redusere den negative effekten fra gjedda betydelig, slår Svenning fast.

Les mer om forskningen på nettsidene til Norsk institutt for naturforskning

Powered by Labrador CMS