Videoanalyse skal forhindre korsbåndsskader

Et doktorgradsarbeid ved NIH utvikler nye og mer sofistikerte metoder for å forebygge korsbåndsskader.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tron Krosshaug arbeider ved Senter for idrettskadeforskning ved NIH. Siden 2001 har han studert måter å bruke videoanalyse på, for å øke forståelsen av hva som fører til korsbåndsskader.

- Så langt er ikke skademekanismene for skader i fremre korsbånd kjent. Forbedrede metoder for analyse av skadesituasjoner fra video vil være et viktig skritt på veien til å øke vår forståelse av hendelsen som leder opp til skaden, sier han.

Krosshaug mener denne informasjonen vil kunne være viktig i arbeidet med å utarbeide forebyggende tiltak. Slike tiltak kan være treningsprogram for å forbedre finteteknikk innen håndball eller endring av friksjon i sko og underlag.

Tredimensjonale rekonstruksjoner

Prosjektet, som går under navnet “Videoanalysis of the mechanisms for ACL injuries” (Anterior cruciate ligament), omfatter fire studier.

"Video-opptak kombineres med tredimensjonale datamodeller for å studere menneskekroppens bevegelser"
"Video-opptak kombineres med tredimensjonale datamodeller for å studere menneskekroppens bevegelser"

I den første studien ble det utviklet en ny modellbasert bildematchingsteknikk for tredimensjonal rekonstruksjon av menneskelig bevegelse fra videosekvenser. Denne metoden viste seg å være anvendelig, spesielt når flere kameravinkler er tilgjengelig.

"Tron Krosshaug, forsker ved Norges idrettshøgskole."
"Tron Krosshaug, forsker ved Norges idrettshøgskole."

I studie nummer to ble det påvist at video også kunne benyttes i reelle skadesituasjoner i håndball (tre kameravinkler), basketball (fire kameravinkler) og utfor (én kameravinkel).

Unøyaktig øyemål

I den tredje studien ble den tradisjonelle vurderingen av leddvinkler fra video gjort uten hjelpemidler. Seks internasjonale eksperter som deltok i studien underestimerte hofte- og knerefleksjon med henholdvis sju og 18 grader i gjennomsnitt.

- Mye av det vi i dag mener å vite om mekanismene for fremre korsbåndsskader kommer fra videoanalyser der visuell inspeksjon er benyttet. I lys av dette må derfor konklusjonene fra tidligere studier betraktes med varsomhet, mener Krosshaug.

Kvinner hyppigere skadet enn menn

Videoanalyse

BildeDenne videoen viser hvordan dataanimasjon kan brukes for å analysere korsbåndskader.

Klikk for å starte videoklipp!

 
 

I den fjerde studien ble 39 videosituasjoner av korsbåndsskader i basketball analysert med visuell inspeksjon.

- Vi fant at kneet kollapset fem ganger hyppigere blant kvinnelige spillere i forhold til de mannlige. I tillegg ble det estimert at menn hadde signifikant strakere kne enn kvinnene i fotisettet, så vel som i skadeøyeblikket, sier han.

Fredag 18. august klokken 10.15 forsvarer Krosshaug sin avhandling på Norges idrettshøgskole (Auditorium A).

Powered by Labrador CMS