Annonse
Fortvil ikke - sjansene til å se nordlys har vært bra, men de skal bli enda bedre, ifølge norsk romforsker.

Nordlyset blir enda bedre i årene som kommer

Har du enda ikke fått med deg nordlys, så er det ingen grunn til å fortvile. Det beste nordlyset kommer nemlig i 2026 og 2027, ifølge norsk romforsker.

Publisert

Hvert 11. år går sola gjennom en såkalt solsyklus.

Og solsyklus 25, som vi er inne i nå, har vist seg å være mye kraftigere enn det forskerne hadde antatt. Kraftige solstormer kan forårsake elektriske forstyrrelser på jorda. Strømnettet kan bli slått ut, og mobilnettet kan svikte.

Men de gir også masse vakkert nordlys.

Det er derfor feeden din er full av bilder fra alle de som har fått med seg lysshowet på himmelen, uten å ha vært på ferie i Nord-Norge.

Men for dem som enda ikke har sett det, selv om det nå tilsynelatende er tilgjengelig over hele landet – så blir sjansene altså bedre fremover. Om ett år i hvert fall.

Toppen er ikke nådd

I oktober kunngjorde NASA at solsyklusen har nådd det som kalles solmaksimum. Aktiviteten på sola er altså på topp.

Men nordlyset når ikke sin topp før noen år etter solmaksimum, forklarer romforsker Pål Brekke til nettstedet space.com.

– Så vi bør nok ha flere år foran oss med fremdeles veldig mye nordlys, sier Brekke.

Han tipper at årene 2026-2027 kommer til å bli utrolig bra år til å jage etter nordlys.

Vindussete på riktig side

De beste nettene å se nordlys er vårjevndøgn og høstjevndøgn.

Jordas magnetiske poler står da i optimal stilling for å motta de ladde partiklene fra sola og generere kraftig nordlys, forklarte Brekke til forskning.no tidligere i år.

Til space.com har Brekke også med anbefalinger til de som skal ut og fly de neste årene:

Fly mellom USA og Europa eller Kina flyr gjerne nærme Arktis og kan by på utrolig utsikt til nordlys – for dem som husker å booke vindussete på den siden som har utsikt mot nord.

Opptatt av naturvitenskap og verdensrommet?

Ikke bli et fossil, hold deg oppdatert på dyr, planter, verdensrommet og mye mer mellom himmel og jord med nyhetsbrev fra forskning.no.

Meld meg på

Powered by Labrador CMS