Først så asteroiden 2024 YR4 litt skummel ut for Jorden, men denne risikoen ble kraftig redusert, som du kan lese mer om på forskning.no.
Steinen er rundt 30 til 65 meter bred, omtrent som størrelsen på Munch-museet i Oslo.
Samtidig har risikoen for en kollisjon med Månen blitt skrudd opp. Nylig ble det kjent at den hadde mer enn doblet seg, fra 1,7 til 3,8 prosent, ifølge NASA.
Det er fortsatt mye større sjanse for at den kommer til å suse forbi Månen.
Men hva har dette å si for Månen og Jorden? Flere lesere har spurt oss om et potensielt nedslag på Månen vil ha noen betydelige konsekvenser for oss på jorda og om et slikt smell kan påvirke Månens bane.
Mye, mye større asteroider
Denne asteroiden er altså på størrelsen med en stor bygning, og den raser av gårde i titusenvis av kilometer i timen.
Hvis den lille sjansen slår til og den faktisk smeller inn i Månen, vil det skje 22. desember 2032, ifølge nåværende anslag.
Men selv om asteroiden har nok kraft til å skape et formidabelt krater på overflaten, er den altfor liten til å ha noe å si for Månens bane, skriver Stephanie Werner i en epost til forskning.no.
Hun er professor ved Senter for planetær beboelighet på Universitetet i Oslo.
– Jeg tror ikke at noen av de kjente asteroidene ville endre Månens bane, fordi massene til asteroidene sammenlignet med Månen for små, skriver hun til forskning.no.
Da snakker vi om asteroider som kan være mange kilometer brede, altså mye, mye større enn 2024 YR4.
Månen er stor og massiv. Den er blant de aller største månene i hele solsystemet. Den er for eksempel mye større enn dvergplaneten helt ytterst i solsystemet, Pluto.
Månen og Pluto i riktig skala ved siden av hverandre.(Illustrasjon: NASA)
Werner peker på at jord-måne-systemet er veldig stabilt. Selv om noen modeller viser at Månens rotasjon kan ha blitt endret når virkelig store asteroider tidligere har slått ned på overflaten, sier Werner. Men så stor er altså ikke denne asteroiden.
Kraftig lysglimt?
Nedslaget vil ikke ha noen effekt på Jorden, skriver astronom Jan-Erik Ovaldsen i en e-post til forskning.no. Han driver astronomi-nettstedet himmelkalenderen.com.
Men det kan være en sjanse for at vi får se selve nedslaget, hvis det skjer på den siden av Månen som er vendt mot oss. Vi ser aldri Månens bakside fra Jorden.
– Jeg har ingen mulighet for å estimere dette, men jeg ser at enkelte astronomer mener at nedslaget ikke vil kunne observeres med det blotte øye på grunn av sterkt lys.
Annonse
– Andre sier at man trolig vil kunne se et lysglimt selv på høylys dag.
Dette henger sammen med hvor nedslaget eventuelt skjer på overflaten. Enten skjer det innenfor skyggen på overflaten eller i området som er i sollys. Når det er fullmåne, er hele måneoverflaten belyst av solen.
– På den antatte nedslagsdatoen er måneskiven cirka 70 prosent belyst. Foreløpige beregninger viser at sjansen er klart størst for at nedslaget inntreffer på den belyste delen, ifølge Jan-Erik Ovaldsen.
Han trekker fram at det tidligere er observert nedslag i skyggen på måneoverflaten som lysglimt. Et eksempel på et lysglimt kan sees på amatørvideoen av månen fra 2023 under, nede i høyre hjørne.
– Hvis sjansen for sammentreff med Månen holder seg eller øker, vil både profesjonelle observatorier, romsonder og tusener av amatørastronomer følge nøye med.
Stephanie Werner tror asteroiden vil lage et nedslag som er stort nok til at det kan ses med et godt amatørteleskop, om det faktisk blir en kollisjon og om det skjer på siden vendt mot oss.
Hun mener at det dessverre er større sjanse for at nedslaget skjer på en del av Månen som ikke er synlig fra jordoverflaten.
Så er det bare å smøre seg med tålmodighet: Vil sjansene øke fram mot 2032? Eller vil 2024 YR4 forsvinne nær ubemerket ut i solsystemet igjen?