Lykke = P + (5xE) + (3xH)

Britiske psykologer mener de har hostet opp formelen for ekte lykke. Er gåten endelig løst? Neppe. At menn finner mer lykke i romantikk enn kvinner, kan likevel være noe å få med seg.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

mål din egen lykke:

Her er spørsmålene britene svarte på:

1. Er du utadvendt, fleksibel og åpen for forandringer?
2. Har du et positivt syn på tilværelsen, kommer deg raskt etter tilbakeslag og føler at du har kontroll på livet?
3. Tilfredstilles dine grunnleggende behov i forhold til helse, økonomi, trygghet, valgfrihet og følelse av fellesskap?
4. Kan du trekke på støtten fra mennesker nær deg, fordype deg i det du driver med, nå dine forventinger og involvere deg i aktiviteter som gir deg en følelse av mening?

Spørsmålene skal besvares på en skala fra en til ti, hvor én står for “ikke i det hele tatt” og ti står for “i stor grad”.

Legg sammen poengene fra spørsmål en og to for å finne P-verdien. Poengsummen for spørsmål tre representerer E-verdien, og spørsmål fire står for H-verdien.

100 er målet, folkens!

Kilde: BBC

Formelen passerer nok ikke på det matematiske fakultetet, men så er den ikke utarbeidet av naturvitere heller.

Den må kanskje heller vurderes som et forsøk på å illustrere lykkens komponenter og forholdet mellom dem. Altså:

P E H

P står for personlige karakteristikker. Dette inkluderer syn på tilværelsen, tilpasningsdyktighet og fleksibilitet.

E står for eksistens. Her handler det om helse, økonomisk stabilitet og vennskap.

H representerer en høyere orden av behov, inkludert selvbilde, forventninger, ambisjoner og humoristisk sans.

 

Intervjuet 1 000 personer

Hvordan man har klart å komme fram til at man trenger hele 5xE pluss 3xH, og bare 1xP for å finne den rette balansen, går ikke klart fram, men visstnok skal britiske psykologer ha jobbet fram formelen etter intervjuer med mer enn 1 000 mennesker.

Ligningen er basert på en serie med enkle spørsmål. Hver person som svarte på alle spørsmålene endte opp med maksimum 100 poeng. Jo høyere poengsum, jo høyere lykke. Tja.

En av de mer interessante oppdagelsene som har kommet fram av denne undersøkelsen, handler om de pikante forskjellene mellom kvinner og menn.

Sex, fotball og romantikk

Fire av ti menn sier at sex gjør dem lykkelige, og tre av ti (britiske menn, altså) sier at de blir lykkelige når favorittlaget drar hjem en sportsseier.

For syv av ti kvinner er lykke knyttet til å være sammen med familien, og en av fire svarte at de ble lykkelige av å gå ned i vekt.

Så kommer overraskelsen: Hos menn er romantikken viktigere for den generelle lykkefølelsen enn den er for kvinner - i tillegg til lønnsforhøyelse og en hobby de liker.

Sol og slanking

Kvinner er mer glade i solskinn og fint vær. At de går ned i vekt og sola skinner gjør dem faktisk mer lykkelige enn å være forelska.

Begge kjønn liker ferier. Å tape penger gjør menn ti prosent mer ulykkelige enn kvinner, mens et dårlig sexliv ikke bidro noe særlig til ulykke hos noen av kjønnene.

Undersøkelsen ble utført av psykolog Carol Rothwell og såkalte “life-coach” Peter Cohen, og er betalt av ferieselskapet Thomson.

Powered by Labrador CMS