En kjempe slåss for livet

Bestanden av verdens største nålevende kattedyr er trolig dramatisk redusert, ifølge ny rapport.
29.11 2009 05:00


Sibirtigeren er under hardt press. Den allerede truede arten har mistet deler av leveområdene sine i Russland, og har vært utsatt for jegere som bedriver ulovlig jakt. (Foto: Dale Miquelle/Wildlife Conservation Society)

The Wildlife Conservation Society (WCS) offentliggjorde rapporten om den russiske kjempen, som både kalles sibirtiger og amurtiger, tidligere denne uken.

Den bekymringsfulle utviklingen forklares med at Panthera tigris altaica har vært utsatt for ulovlig jakt og tap av egnede leveområder (habitat).

I tillegg har også typiske byttedyr som villsvin og hjort vært utsatt for snikskytte, slik at mattilgangen er svekket for det storvokste kattedyret.

Russiske forskere og organisasjoner har anbefalt endringer i både håndhevelse av lovverk, beskyttelse av habitat og at nettverket som jobber for å snu utviklingen bør styrkes.

Nå håper WCS at den nye rapporten skal gi russiske myndigheter den informasjonen de trenger for å beskytte individene som fortsatt er igjen.

Betydelig nedgang

Sibirtiger/amurtiger tilhører kattefamilien og er en underart av tigeren. Tidligere levde den i både i Vest- og Sentral-Asia og øst i Russland. Nå regner man med at den bare eksisterer i de russiske områdene Khabarovsk og Primorskij helt i øst.

En fullvoksen hann av den truede arten kan veie over 300 kilo, hvilket gjør den  til det største nålevende kattedyr.

Til sammenligning har gaupa, det eneste viltlevende kattedyret i Norge og Nord-Europa, en vekt på anslagsvis 20 kilo.

I 2005 ble det anslått at bestanden av sibirtiger/amurtiger i Russland var på rundt 500 individer. Nå ble kun 56 tigre påvist i overvåkingsområdet, som i denne rapporten utgjør 15-18 prosent av dyrets totale habitat (23 555 kvadratkilometer).

Altså kan man i verste fall nærme seg en halvering av bestanden. Men; siden litt under en femtedel av området er undersøkt, vil det være enkelte usikkerhetsmomenter knyttet til beregningene.

Noe som taler til tigrenes fordel, er store snømengder da kartleggingen fant sted. Dette har gjort dem mindre mobile, og vanskeligere å oppdage for forskerne. Slik sett kan det tenkes at en del snek seg utenom.

- En vekker

Samtidig minner WCS om at en annen undersøkelse nylig viste en nedgang i tigertallet på rundt 40 prosent. Da regnet man utfra et gjennomsnitt for bestanden de siste 12 åre.

Den nye rappporten påpeker uansett at man må regne med at man for fjerde år på rad ser en nedgang i bestanden.

- Disse resultatene er en vekker, og gir klarbeskjed om at dagens bevaringstiltakene ikke er tistrekkelige for å beskytte sibirgeren, sier Dale Miquelle i Wildlife Conservation Society’s Russian Far East Program, i et skriv fra WCS.

- De gode nyhetene er at vi mener utviklingen kan snus hvis vi handler raskt, sier han videre.

Sjefen for Asia Programs for the Wildlife Conservation Society er også optimistisk på tigerens vegne, nedgang i bestanden til tross:

- Ønskene om å redde sibirtigeren eksisterer i stort monn. Vi må bare omsette de til handling.

Kilder:

Wildlife Conservation Society

Store norske leksikon

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Annonse