Artsdatabanken - Norges viktigste bank?

Artsdatabanken - Norges nyeste og minste bank er kanskje den viktigste for kommende generasjoner. Formålet med banken er å samle all kjent kunnskap om dyre- og plantearter i Norge og gjøre dem tilgjengelig for alle som bruker eller er interessert i naturen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Artsadatabanken er en kunnskapsbank for biologisk mangfold i Norge.

- Artsdatabanken har som oppgave å styrke kunnskapen om mangfoldet i naturen og slik bidra til en styrket forvaltning, sier bankens direktør, Ivar Myklebust.

- På sikt skal den gi en så fullstendig oversikt over det biologiske mangfold i Norge som mulig.

"Ivar Myklebust, bankdirektør"

Banken er plassert i Trondheim, i tilknytning til Vitenskapsmuseet ved NTNU. I likhet med andre banker ønsker Artsdatabanken at flest mulig skal bruke den. I motsetning til andre banker, er deres mål at all informasjon skal være offentlig tilgjengelig.

Derfor starter banken sitt virke med en fullstendig gransking av kunnskapen om alle kjente norske dyre- og plantearter.

- Det er allerede samlet en masse kunnskap om biomangfoldet i Norge, men denne er ikke tilgjenglig for de som har bruk for den.

- Vår oppgave blir å innhente og systematisere denne allerede eksisterende kunnskapen, og gjøre den tilgjengelig for ulike brukergrupper, sier Myklebust. - Vi skal ikke selv samle inn kunnskap.

-En av utfordringene blir derfor å velge en teknologi som gjør at vi enkelt kan presentere kunnskapen, sier han.

Ny lov om mangfold

Han viser også til den nye biomangfoldloven som nå er ute på høring. Han håper at denne vil bidra til å styrke Artsdabankens stilling som kunnskapsleverandør.

Lovforslaget legger opp til å pålegge alle som skal gjennomføre aktiviteter som berører det biologisk mangfold, å legge vitenskapelig kunnskap til grunn for sin virksomhet.

Da blir det særs viktig at kunnskapen er tilgjengelig.

Naturens egen bank

Den nye banken vil bli et slags hovedkontor for den virkelig store artsbanken, den som heter Norsk natur. Denne består av milliarder av individer fordelt på bortimot 40 000 kjente norske arter.

I tillegg tror forskerne at det finnes ytterligere cirka 25 000 arter som ikke er registrert. Det gjenstår fortsatt mye arbeid og mye av det gjøres av medlemmene i frivillige organisasjoner.

-De frivillige organisasjonene bør ha en viktig rolle. Det må skapes en situasjon der de frivillige kan bidra med sin kunnskap og hvor dette bidrar til det vitenskapelige grunnlaget. Vi har sett på hva man gjør i Sverige. De har blant annet en “artsportal” på sin web, hvor frivillige kan legge inn sine observasjoner av ulike arter. Dette fungerer meget bra i Sverige, og vi vurderer en lignende løsning, sier Myklebust.

Tap av mangfoldet i naturen der dyre- og plantearter og naturtyper forsvinner, regnes i dag som et av de største miljøproblemene. Regjeringen har satt som mål at tapet av mangfoldet i den norske naturen skal stanses innen 2010.

Revidert rødliste

En sentral oppgave for Artsdatabanken blir å revidere den såkalte rødlista, som er en oversikt over truede og sårbare arter.

Artsdatabanken skal så legge frem en liste over truete og sårbare naturtyper. Denne vil bli presentert sammen med rødlista mot slutten av 2006

Artsdatabanken vil ansette åtte til ti personer i løpet av 2005 - 2006. De skal også kjøpe tjenester fra de biologisk fagmiljøene og legge vekt på å samarbeid med andre. Styret har sitt mandat fra Undervisnings- og Forskningsdepartementet, men får også bevilgninger fra seks andre departement.

Her kan du finne mer informasjon om Artsdatabanken.

Powered by Labrador CMS