Arter på randen...

En oppdatert rødliste viser at mer enn 11 000 arter nå risikerer å dø ut. 124 nye arter har dukket opp på listen de siste to årene, blant andre store pattedyr som den sydeuropeiske gaupa, en kinesisk kamel og den sentralasiatiske saigaantilopen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

For ti år siden antok man det fantes 1 200 eksemplarer av den søreuropeiske pantergaupa. Idag er det bare 600 igjen av denne arten, som hovedsaklig finnes i Spania, men også i Portugal og - ihvertfall for noen år siden - i Hellas og Jugoslavia.

Første store kattedyr på 2 000 år

Hvis pantergaupa dør ut, vil den bli det første store kattedyret som dør ut på mer enn 2 000 år, melder Verdens naturvernunion, IUCN. De ser i så fall bort fra diverse underarter, for eksempel av løve og tiger, som har forsvunnet i løpet av de siste hundreårene.

Trues av alternativ medisin

"Saiga"

Saigaen, en antilope som lever på steppene og i ørknene i Sentral-Asia, vekker også stor uro. Mens bestanden i 1993 ble beregnet til omtrent en million dyr, regner man idag med at det bare finnes 50 000 individer igjen.

Saigaens horn brukes i kinesisk folkemedisin, en alternativ medisinsk dødsdom som allerede henger over en rekke andre store pattedyr, fra neshorn til tigre.

Det tredje store pattedyret som er nyankommet på rødlista er den baktriske kamel, som er den ville utgaven av den tamme, topuklede kamelen. Den finnes hovedsakelig i Kina, og trues nå av habitatødeleggelser og jakt. Dyret jaktes blant annet fordi den konkurrerer med tamme kameler om ressursene i de klimatisk harde områdene der den lever.

Også andre, mindre spektakulære arter er nykommere på denne lite glamorøse rankinglista, blant annet en museart, en sjøhest og en gribb. Samt mange insekter og andre virvelløse dyr.

Dagens gode nyheter, er at to tidligere antatt utdøde arter har kommet tilbake! Den ene er et australsk pinnedyr (et insekt), det andre en europeisk smågnager.

Powered by Labrador CMS