Annonse
Beskytter grovbrød mot hjerteinfarkt? Det kan virke rimelig, men uten å gjennomføre et storstilt eksperiment er det vanskelig å vite sikkert.

Sammenheng, men ikke årsak og virkning

PODCAST: – Det å kunne si noe om årsak og virkning er en hellig gral i vitenskap, sier statistiker Jan Terje Kvaløy.

Publisert

Tall gir oss muligheten til å sette to streker under svaret på om det er en sammenheng mellom to fenomener i den virkelige verden eller ikke. Men det å finne en sammenheng i tallene betyr ikke automatisk at det er årsak og virkning involvert.

I denne episoden av statistikk-podcasten Nakne Tall snakker statistiker Jo Røislien med molekylærbiolog og forskningsjournalist Eldrid Borgan om forskjellen på sammenheng og årsakssammenheng, og om hvor lett og fristende det kan være å trekke forhastede slutninger fra forskningsresultater.

– Statistikk kan ikke alene avdekke kausalitet, sier statistiker Kathrine Frey Frøslie i podcastens faste ekspertpanel.

Men ved hjelp av ekspertkunnskap fra fagfeltet vi studerer og ved å samle inn tall på gode måter, kan vi nærme oss kausalitet. Det er god grunn til at forskere tviholder på det å utføre eksperimenter, til tross for at det kan være både ressurskrevende og slitsomt.

Dessverre er det ikke alltid mulig å eksperimentere, både av praktiske og etiske hensyn. Da er det ekstra viktig å tolke resultatene fra de statistiske analysene med forsiktighet. 

Noen ganger er det åpenbart at det kan være andre faktorer som påvirker det vi studerer. Andre ganger er det ikke like enkelt, og både vanlige folk og forskere, politikere og journalister, kan gå på en smell.

Om Nakne Tall

Nakne Tall er en podkast om statistikk. Hvordan kan man bruke tall til å forstå hvordan verden henger sammen? Statistiker Jo Røislien inviterer kjente forskere og formidlere til samtaler med utgangspunkt i sentrale statistiske begreper og fenomener.

Podkasten består av ni episoder, og ligger gratis tilgjengelig på Spotify, Apple Podcasts og andre platformer. Nakne Tall er utviklet av Jo Røislien og produksjonsselskapet Teddy, og produsert av Universitetet i Stavanger.

HØR OGSÅ:

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS