Er vitenskapen på din side hvis du er mot legalisering av narkotika? Journalist Ingeborg Senneset mener nei, i fjerde episode av statistikk-podcasten Nakne Tall.(Illustrasjonsfoto: Stanimir G.Stoev, Shutterstock, NTB)
Er verden slik du tror den er?
PODCAST: - Vi har ikke en veldig god kultur for det å ta feil, sier journalist Ingeborg Senneset
JoRøislienPODCASTER
Publisert
Vi har alle ideer og meninger om hvordan verden henger sammen. Noen ganger har vi rett, andre ganger ikke.
Det å gå aktivt til verks og teste om det du tror om verden holder vann eller ikke, er en del av den vitenskapelige grunnmuren for alle fagområder der vi bruker tall.
I denne episoden av statistikk-podkasten Nakne Tall snakker statistiker Jo Røislien med sykepleier og journalist Ingeborg Senneset om det å teste sine ideer om hvordan verden henger sammen og om det å våge å endre mening hvis det viser seg at det du trodde var feil.
– Et av statistikkens viktigste bidrag til vitenskapen
Tema for den fjerde episoden av Nakne Tall er testing av hypoteser.
– Hypotesetesting er et av statistikkens viktigste bidrag til vitenskapen, sier statistiker Jan Terje Kvaløy i podcastens faste ekspertpanel. Det er svært viktig – og samtidig vanskelig å få skikkelig taket på.
Hypotesetesting er en tre-trinns-prosess. Du starter med hypotese om hvordan noe i verden henger sammen, deretter samler du inn bevismateriale i form av tall, før du til slutt bruker disse tallene til å teste hypotesen du hadde, ved å regne på dem ved hjelp av en statistisk test. Støtter de innsamlede tallene hypotesen din eller ikke?
Ofte gjør de ikke det. Da er det bare å komme seg tilbake til tegnebordet og komme opp med nye ideer, nye hypoteser, som du så kan teste.
Om Nakne Tall
Nakne Tall er
en podkast om statistikk. Hvordan kan man bruke tall til å forstå hvordan
verden henger sammen? Statistiker Jo Røislien inviterer kjente forskere og
formidlere til samtaler med utgangspunkt i sentrale statistiske begreper og
fenomener.
Podkasten
består av ni episoder, og ligger gratis tilgjengelig på Spotify, Apple Podcasts
og andre platformer. Nakne Tall er utviklet av Jo Røislien og
produksjonsselskapet Teddy, og produsert av Universitetet i Stavanger.