Store underskudd i mange bedrifter ga et svakt år for norsk fiskeindustri i 2003. Fjoråret ble likevel langt bedre for store deler av industrien enn 2002, viser Fiskeriforsknings lønnsomhetsundersøkelse.
FrankGregersenJournalist
Publisert
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Mange konkurser og avviklinger har imidlertid ført til at antall sysselsatte de to siste årene er redusert med 15 prosent, tilsvarende 2 000 arbeidsplasser.
I 2002 tapte fiskeindustrien 700 millioner kroner. Inntjeningen bedret seg betydelig i 2003, selv om resultatet endte med null, viser Fiskeriforsknings lønnsomhetsundersøkelse, som utføres årlig basert på tall fra selskaper der viktigste forretningsområde er foredling av fisk og skalldyr. For 2003 omfatter undersøkelsen 429 selskaper.
- To viktige årsaker til fjorårets fremgang er betydelig lavere priser på de fleste typer råstoff og en lavere kronekurs, sier forsker Bjørn Inge Bendiksen.
- Det er produsenter av klippfisk og tørrfisk som har den beste lønnsomheten. Saltfiskprodusentene kommer dårlig ut, men her bidrar én stor produsent sterkt til det dårlige resultatet, forklarer Bendiksen, som understreker at det er store forskjeller i bedriftenes lønnsomhet innenfor de fleste sektorer.
- Hva er årsaken til at produsenter av tørrfisk og klippfisk ofte har bedre lønnsomhet enn andre typer fiskeindustri?
- Tørrfisk er mindre utsatt for konkurranse fra alternative produkter, slik som eksempelvis filet, der både billigprodukter og konkurranse fra lavkostnadsland presser ned prisene. Produsentene har også fordel av å være gunstig plassert med hensyn til råstofftilgang. Men flere andre faktorer virker også inn, og vi kan ikke slå fast hva som er viktigst.
- Slik er det også med klippfisk. Dette produktet møter mer konkurranse fra andre produsentland enn tørrfisk, men her kan produsentene ha fordeler av en jevnere og helårlig produksjon, noe som er mulig ved å supplere med frossent råstoff. Blant andre faktorer har automatiseringer og stordriftsfordeler betydning for lønnsomheten, sier Bendiksen.
For sildolje- og sildemelindustrien førte liten tilgang på råstoff til det svakeste året siden 1991. Flere dårlige år i fiskeindustrien har resultert i betydelig færre bedrifter. Antall sysselsatte er de siste to årene redusert med 15 prosent, tilsvarende 2 000 arbeidsplasser.