Annonse

Dans som damene liker

Se hvilke dansebevegelser kvinner liker best hos menn som svinger seg på golvet. Engelske psykologer peker ut de tiltrekkende bevegelsene i ny studie.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvem sa at det lønner seg å kaste all vitenskapelig tilnærming over bord i de små timers rytmepøl, på nattklubbens viltre dansegulv?

I videoen under ser du mannedans som kvinner synes er tiltrekkende. (Gjengitt med tillatelse fra Northumbria university og The Royal Society).

- Dette er den første studien som objektivt viser hva som skiller bra fra dårlig på dansegulvet.

- Menn fra hele verden vil være interessert i hvilke dansebevegelser de kan bruke for å tiltrekke seg kvinner, mener psykolog Nick Neave ved Northumbria university, i et presseskriv.

Han har ledet gruppen som står bak arbeidet, sammen med kollega Kristofor McCarty.

Overkropp, hode og hals - og litt arm

Forskerne har gått til verket ved hjelp av biomekaniske analyser. Mennene ble gjort om til avatarer i 3D, slik at kvinnene ikke skulle bedømme attaktiviteten i bevegelsene ut fra mennenes utseende. Ingen av mannfolka hadde bakgrunn fra dans.

Generelt hjelper det nok å ha ørlite rytmesans, men stikkord for å nærme seg Travolta-status (hvis ønskelig) er varierte bevegelser i overkroppen, og faktisk også hode og hals. Pluss deler av armen.

Dans, dans, dans... (Illustrasjonsfoto: iStockphoto)

Da begynner kvinnene å fatte interesse, ifølge studien.

Det nytter altså ikke med subbing fra side til side, hemningsløs headbanging  eller å snurre hit og dit som en villmann.

Hvis en kvinne skal synes at mannen danser tiltrekkende, handler det dels om hvor store bevegelsene er i nakke/hode, overkroppen, venstre skulder og håndleddet, ifølge forskerne.

I tillegg spiller variasjoner i størrelsen på bevegelsene i hals/hode, overkropp og venstre håndledd en rolle. Faktisk også hastigheten på bevegelser i høyre kne, ifølge pressemeldingen.

En liten oppsummering

Litt enklere oppsummert kan vi si at kvinnene syntes de av mennene som hadde varierte, tydelige bevegelser i overkroppen og halsen/hodet var de som danset på en mest tiltrekkende måte.

- De som klarer å sette sammen disse bevegelsene, vise kreativitet, fleksibilitet og variasjon, vil bli ansett som en god danser, påpeker Nick Neave til BBC News, som også omtaler studien.

Her ser du dansing som kvinner ikke finner spesielt tiltrekkende. (Video gjengitt med tillatelse fra Northumbria university og The Royal Society).

I alt var det åtte forskjellige bevegelser som kan sies å skille mellom en god og en dårlig herre på dansegulvet.

35 kvinner vurderte dansingen

Utvalget bestod av 19 menn i alderen 18-35, som ristet løs til diskorytmer på et dansegulv i et laboratorium. Danseløvene ble filmet av forskerne fra Northumbria university med et 3D kamerasystem.

Deretter ble mennenes bevegelser registrert og overført til kjønnsnøytrale avatarer.

Disse var med hensikt fri for typiske mannetrekk, slik at fokus skulle holdes på dansetrinnene, ikke utseende. 35 heteroseksuelle ble deretter satt til å vurdere dansingen.

De foretok en rangering av hvor attraktive de syntes ulike dansebevegelser var. Studien er publisert i Royal Society journal Biology Letters.

En annen dans…

- Nå vet vi hvilke deler av kroppen kvinner ser på når de skal vurdere om en mann danser på en tiltrekkende måte.

Forsker Kristofor McCarty med en frivillig dansedeltaker i bakgrunnen. (Foto: University of Northumberland/Simon Veit-Wilson)

- Hvis menn kjenner disse nøkkelbevegelsene, kan de øve litt og forbedre sjansene for å vinne en kvinnes gunst gjennom dansestilen sin, mener Neave i presseskrivet.

Nettopp. Neste gang du ser en headbangende villbass på et dansegulv, har han muligens ikke fått med seg resultatene av denne studien, eller så har han rockekjæreste.

Eventuelt kan det hende at menn ikke alltid kaster seg ut i dansen for å tiltrekke seg damer, men det er jo en annen historie, eller en annen dans…

Referanse:

Male dance moves that catch a woman’s eye. Nick Neave, et al. Royal Society journal Biology Letters. Published online before print September 8, 2010, doi: 10.1098/rsbl.2010.0619.

Powered by Labrador CMS