To fjellrevynglinger i 2003

Kun to ynglinger ble observert hos fjellrev i fjor, skriver Norsk institutt for naturforskning i sin overvåkingsrapport.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var en radiomerket fjellrevhunn på Finse som fikk det ene kullet, mens et nytt hi funnet etter tips fra publikum på Varangerhalvøya i Finmark, sto for det andre kullet.

Til sammenligning ynglet ni par i 2002, 15 par i 2001 og bare to i 2000. Rekordynglingen i 2001 skyldtes et toppår for smågnagere, tror forskerne.

Overvåking

Måten Norsk institutt for naturforskning (NINA) overvåker fjellreven på, er ved å kontrollere hilokalitetene til arten. Fjellreven bruker gjerne samme hi år etter år, og dette er dermed en effektiv måte å holde styr på revene.

Nytt av fjoråret var at overvåkingen ble omorganisert for å få mer korrekte og
oppdaterte data. Alle kjente hi som fjellreven bruker, er nå lagt inn i en egen database, med det forklarende navnet Hibasen.

NINA skriver i rapporten at dataene de har samlet inn etter sjekk av over 200 hi, er usikre. Grunnen er at de ulike observatørene ikke har brukt samme kriterier ved klassifisering av hiene.

Dette skal nå bedres i år, ved å ta i bruk fotografering av hiområder, slik at man kan si om de er aktive og bebodde. Ikke minst vil man kunne skille mellom hi bebodd av fjellrev, og de som er bebodd av konkurrenten rødreven.

Rødreven går gjerne til dekket bord i gammelt fjellrevhi.

Fjellrev i Norge - Overvåkingsrapport

Powered by Labrador CMS