Miljøvernminister Børge Brende har gjort om avgjørelsen fra Sysselmannen på Svalbard om å tillate gullboring ved forskningsstasjonen i Ny-Ålesund. Hensynet til det internasjonale forskningsmiljøet har vært sentralt.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Avgjørelsen har i forskermiljøer vært ansett som en test på hvorvidt Norge har troverdighet som vertsnasjon for internasjonal forskningsaktiviet.
- Åpning for gullboring vil sende et feil signal om hvilken utvikling regjeringen ønsker for Ny-Ålesund-området. Både Norge og en rekke andre land har satset betydelige ressurser på å utvikle Ny-Ålesund som en internasjonal referansestasjon for miljørelatert forskning, sier miljøvernministeren.
- Bekymringen i de aktuelle forskningsmiljøene for at det skal åpnes for industriell virksomhet i nærheten av Ny-Ålesund er betydelig, og Statens forurensningstilsyn viser til at utslipp til luft i prøveboringsperioden vil kunne ha negativ innvirkning på forskningsaktiviteten, sier Brende.
Klaget på avgjørelsen
- Vi kan tillate å gratulere oss selv nå. Følelsen som dominerer er glede over at avgjørelsen ble sånn som den ble, og over at vi nå slipper å få en forringelse av stedes forskningsmessige kvalitet. Det ville vi ha fått om det hadde blitt gitt tillatelse til prøveboringen, sier Oddvar Midtkandal, direktør i Kings Bay AS.
I 2002 sendte Store Norske Spitsbergen Kullkompani en søknad til Sysselmannen på Svalbard om tillatelse til å foreta prøveboring etter gull ved Svansen i nærheten av Ny-Ålesund. I juni i fjor ga Sysselmannen sin tillatelse, en avgjørelse som var en stor skuffelse for det internasjonale forskningsmiljøet på Svalbard.
Sysselmannens vedtak ble påklaget til Miljøverndepartementet av det statlig eide Kings Bay AS, et tidligere gruveselskap som nå leier ut og leverer infrastruktur og logistikk til forskere og forskningsstasjoner i området. Den andre klageren var samarbeidsorganet for de utenlandske og norske institusjonene som driver forskning i Ny-Ålesund.
Klagen var begrunnet med hensynet til langsiktig norsk satsning på arktisk forskning, og den pekte på føringer gitt av Stortinget når det gjelder norsk polarforskning og Svalbard.
- Klare signaler
- Dette er klare signaler om at det finnes et ønske om å bevare Ny-Ålesund som forskningsplattform. Da Sysselmannen ga sin tillatelse i sommer, baserte han den på juss. Det vi anket på var de faktorene som ligger ovenfor jussen, som knytter seg til stedes nasjonale og internasjonale betydning som et forskningssted, og til norsk svalbardpolitikk i en videre forstand, sier Midtkandal.
Ny-Ålesundsområdet er av stor forskningsmessig interesse både nasjonalt og internasjonalt. Norge har en egen forskningsstasjon i Ny-Ålesund, i tillegg til ni andre utenlandske stasjoner.
Flere har meldt sin interesse for etablering. Det foreligger også planer om å etablere et marinlaboratorium på stedet. Den internasjonale interessen for dette er stor, og en rekke land har allerede forpliktet seg til å delta i prosjektet.
Nasjonal og internasjonal betydning
- Ny-Ålesund og omkringliggende områder har i dag en identitet som en nasjonal og internasjonal referansestasjon for klima- og miljørelatert forskning. Ny-Ålesund-områdets unike naturgitte kvaliteter og beliggenhet teller tungt. I denne sammenheng er det svært viktig å holde den lokale menneskeskapte påvirkningen på naturmiljøet så lav som mulig, heter det i pressemeldingen fra Miljøverndepartementet.
- Vi har fått ryddet av veien en usikkerhet som har hengt over oss nå i noen måneder. Den har både forskerne og selskapet Kings Bay slitt med. Nå kan forskerne satse videre slik de hadde tenkt, og vi i Kings Bay kan satse videre på utvikling av stedet, sier Midtkandal.
- Det er de naturgitte kvalitetene, og ikke minst det rene og uberørte naturmiljøets verdi som referanseområde, som er grunnlaget for den posisjonen og anerkjennelsen Ny-Ålesund i dag har som forsknings- og miljøovervåkningsstasjon. Vi har derfor et internasjonalt ansvar for at slike referanseområder for forskning opprettholdes uten aktiviteter som kan skade forskningen, sier miljøvernminister Brende.
- Ny-Ålesund er et viktig sted for norsk miljøpolitikk, og et viktig sted for internasjonal klimaforskning. Uttalelsene fra Miljøverndepartementet er gode å ha med seg i den videre satsningen, sier Midtkandal.