Advarer mot genmanipulerte organismer

Et panel av amerikanske forskere mener vi vet for lite om konsekvensene når vi slipper genmanipulerte organismer ut i naturen. Nå oppfordrer de til større forsiktighet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

For over to og et halvt år siden samlet Ecological Society of America et panel på sju forskere, som siden den gangen har evaluert de økologiske effektene av både dagens og framtidas bruk av genmanipulerte organismer (GMOer).

- GMOer kan spille en veldig positiv rolle i forvaltningen av miljøet på kloden, men de kan også føre til økologisk trøbbel i noen tilfeller, sier Allison Snow fra Ohio State University, som er ansvarlig for rapporten.

Her er noen av de viktigste retningslinjene som forskerne mener vi bør følge hvis vi skal unngå miljøproblemer i framtida.

Forsk mer!

Først og fremst må vi vite mer om hvordan GMOer påvirker miljøet og naturen, mener forskerne. Og for å få et klarere bilde av både risikoen og fordelene ved GMOene, trengs det mye mer forskning.

- I dag må kontrollorganene ofte ta avgjørelser før vitenskapelige vurderinger er tilgjengelige, og det holder ikke mål, mener Snow. Det som skjer er i mange tilfeller irreversibelt, og et gen som først er sluppet ut i miljøet, kan ikke trekkes tilbake.

Hold igjen!

Noen GMOer bør faktisk ikke slippes ut i det hele tatt, mener panelet. I mange tilfeller er det umulig å unngå at genene sprer seg når de først er ute av laboratoriet, og skapninger med uønskede eller farlige egenskaper bør i noen tilfeller ikke frigis.

Lag sikkerhetsmekanismer!

Dessuten bør man prøve å kontrollere GMOene ved å legge inn spesielle trekk i genene. En måte å skåne miljøet på kan være å gjøre de nye skapningene sterile, slik at de ikke kan krysse seg med ville slektninger i naturen.

Overvåk!

Panelet mener det er nødvendig med effektiv overvåking av GMOene, for å oppdage potensielle problemer og få kontroll på dem. Det er også viktig å gi økologer, landbruksforskere og molekylærbiologer en bredere utdanning.

- Framtida kommer til å være full av disse organismene. Vi ønsker å være forsiktige og legge god vitenskap til grunn for de avgjørelsene vi tar, avslutter Snow.

Lenker:

Ecological Society of America
Ohio State University

Powered by Labrador CMS