Annonse

Kan fly skape lokale regnbyger?

SPØR EN FORSKER: Hvis du har opplevd lett regn nær en flyplass, kan det ha å gjøre med nettopp hvor du befant deg.

Vingen på et fly i solnedgang over skyene.
Kan dette flyet ha skapt en midlertidig regnskur da det krysset skyene?
Publisert

Forestill deg at du står i en elv en lun sommerdag. Skyene henger lavt i dalen. Du har på deg vadere og fluefisker etter laks. Plutselig flyr et passasjerfly over hodet på deg, og så skjer det: Det begynner å regne. Regnet er lett, og etter bare 30 sekunder stopper det igjen.

Slik beskriver Catrine og Jesper det de opplevde ved en elv nær flyplassen Værnes i Trondheim. De to danskene har skrevet til forskningsavisen Videnskab.dk i hjemlandet for å få svar på om det kan ha vært flyet som skapte det kortvarige regnet.

Ifølge meteorolog Sebastian Pelt ved Danmarks Meteorologiske Instituts forskningsavdeling kan det faktisk skje.

De rette forholdene

Vi spør en forsker for deg!

Er det noe du lurer på, send oss en e-post på epost@forskning.no. Vi velger ut de beste spørsmålene og skriver en artikkel der vi spør en eller flere forskere om det du lurer på. Blir ditt spørsmål valgt ut, vinner du også en forskning.no-kopp.

Det er mulig for fly å skape lett, lokalt regn nær en flyplass, forteller Pelt.  

– Men bare hvis de meteorologiske forholdene er spesielt egnet til det, forklarer han.

For å forstå hva det betyr, må vi se på både underkjølte vanndråper og lavt lufttrykk. 

– Selv om temperaturen er under frysepunktet, kan vann godt eksistere i flytende form, forklarer han. 

Det er det som menes med underkjølt.

– Det betyr at disse underkjølte vanndråpene har en temperatur under frysepunktet, men samtidig er i en svært ustabil tilstand hvor det ikke skal mye til før de momentant fryser til is, forteller meteorologen.

– Det er ikke ved alle temperaturer under frysepunktet at underkjølte vanndråper er like ustabile – det er spesielt i temperaturintervallet mellom -10 og -20 grader.

Når først noen av de underkjølte vanndråpene fryser til is, så skjer det på bekostning av andre underkjølte vanndråper. Og så skjer det plutselig en rask vekst i mengden av iskrystaller, som vokser sammen og faller ut av skyene som snø.

Flyenes rolle i regnværet

Så vann kan altså være under frysepunktet og fortsatt være i flytende form, helt til det plutselig fryser. 

Skjer det i en sky, kommer det snø. 

Men hvor kommer flyene inn i bildet?

– Luftstrømmen rundt flyets vinge er slik at luften strømmer raskere over oversiden av flyets vinge enn undersiden. Det skaper et lavere trykk på vingens overside, og det er hele essensen i det at et fly løfter seg.

Det lavere trykket på oversiden av vingen skaper også en såkalt adiabatisk avkjøling. Det betyr at det får temperaturen til å falle lokalt, forteller Pelt.

At fenomenet ikke oppstår hele tiden, skyldes at skyene må være i en bestemt høyde, slik at temperaturen er mellom -10 til -20 grader. 

Det er gjerne i altostratus – et jevnt skylag i få kilometers høyde – at det er denne temperaturen, og det tar oftest et fly litt tid å nå den høyden, forklarer Pelt.

– Samtidig krever det at luften ikke er for tørr under skyen, fordi snøfnuggene eller regnet da rekker å fordampe før det når jorden som nedbør, forklarer han.

Kort oppsummert

Det trengs altså riktig luftfuktighet og riktige skyer med rett temperatur mellom -10 og -20 grader for at luftstrømmen ved øvre del av vingen skal få vannet i skyene til å danne iskrystaller, som så blir til snø. 

Denne snøen kan smelte og bli til regn hvis temperaturen er over frysepunktet og luftfuktigheten er høy nok til at vannet ikke fordamper på veien ned.

Så hvis du er ved en flyplass og plutselig opplever en lett og kortvarig regnskur, vet du nå altså hvorfor.

© Videnskab.dk. Oversatt av Trine Andreassen for forskning.no. Les originalsaken på videnskab.dk her.

Opptatt av naturvitenskap og verdensrommet?

Ikke bli et fossil, hold deg oppdatert på dyr, planter, verdensrommet og mye mer mellom himmel og jord med nyhetsbrev fra forskning.no.

Meld meg på

Powered by Labrador CMS