Annonse

Spør en forsker: Har eneggede tvillinger identiske fingeravtrykk?

SPØR EN FORSKER: En leser vil vite om eneggede tvillinger har nøyaktig samme fingeravtrykk siden de er født med det samme arvematerialet.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Selv eneggede tvillinger har forskjellige fingeravtrykk, forteller danske forskere. (Foto: Colourbox)

Eneggede tvillinger er født med det samme arvestoffet og er så like som to dråper vann.

Hvem har ikke hørt historier om tvillinger som kan bruke hverandre som dobbeltgjengere i alt fra eksamen til stevnemøter.

«Man hører at alle mennesker har forskjellige fingeravtrykk. Men hva om genene er helt like, som hos eneggede tvillinger. Siden genene er 100 prosent identiske, burde vel fingeravtrykkene også være det. Likevel står det alle steder at man ikke kan finne to personer med like fingeravtrykk», skriver Julie Bang Mikkelsen.

Genene setter i gang prosessen

Professor i rettsantropologi Niels Lynnerup på Retsmedicinsk Institut på Københavns Universitet kan svare.

– Nei, eneggede tvillinger har ikke identiske fingeravtrykk, siden fingeravtrykket ikke bare er bestemt via genene.

– Genene ruller så å si terningene første gang, men terningkastet faller forskjellig ut hos forskjellige mennesker fordi det også er andre faktorer involvert i dannelsen av et fingeravtrykk, forklarer Lynnerup.

Eneggede tvillinger vil ganske riktig få tildelt like dna-sett fordi de stammer fra det samme befruktede egget. Men siden tvillingene utvikler seg i hver sin del av livmoren, vil de likevel utvikle seg forskjellig.

Molekylene bestemmer detaljene

Det prinsippet som gir oss forskjellige fingeravtrykk, er også årsaken til at flekkene på sjiraffer og stripene på sebraer danner unike mønstre. (Foto: Colourbox)

Genene bestemmer en del svært spesifikke ting, som for eksempel øyenfargen. De er en oppskrift som definerer hvordan de forskjellige fragmentene av kroppen skal dannes, og hvilke byggesteiner som skal brukes.

Genene setter i gang de biologiske prosessene. Men deretter er det opp til molekylene hvordan de vil følge oppskriften.

– Det er litt tilfeldig hvordan molekylene plasserer seg rundt i et lokalområde av kroppen.

– Det er noen genetikere som beskriver prosessen ved hjelp av kaosteori, hvor startbetingelsene er veldefinerte, men hvor det skjer ting og saker underveis som gjør at resultatet likevel faller ut forskjellig fra gang til gang.

– Studerer man et sett eneggede tvillinger, vil de derfor ikke være så like som man tror, sier Lynnerup.

Lynnerups sjef, rettspatolog Hans Petter Hougen, kan fortelle mer om de prosesser som danner fingeravtrykkene.

– Eneggede tvillinger har ikke identiske fingeravtrykk, de ikke er genetisk bestemt, men skyldes blant annet cellers bevegelse i fosterhuden, sier han.

Fostervannet spiller en rolle

Eneggede tvillinger ligner hverandre til forveksling, men har likevel hver deres kjennetegn. Det skyldes at de har utviklet seg i hver sin avdeling av livmoren, under forskjellige vekstbetingelser. (Foto: Colourbox)

Forskerne har fortsatt ikke hele bildet, men teorien er at mønsteret på fingertuppene våre oppstår når cellene i underhuden deler seg.

Det skaper indre spenninger i cellelaget, slik at cellene blir presset vekk fra det området hvor trykket er størst.

Konsekvensen er at det dannes loddrette furer i underhuden, som til sammen gir oss vårt karakteristiske fingeravtrykk.

Celledelingen hos tvillingene foregår ikke like raskt, fordi de ikke får samme næring. Hastigheten er blant annet bestemt av næringsinnholdet i fostervannet, som hele tiden skiftes ut, og som derfor ikke har den samme kjemiske sammensetningen overalt.

Resultatet er at tvillingenes celler utvikler seg forskjellig og i hvert sitt tempo.

– Noe tyder på at tvillingene allerede i livmoren er utsatt for små miljøforskjeller. Det kan for eksempel være små forskjeller i adgangen til næring, fastslår post.doc. i genetikk Mads Bak fra Wilhelm Johannsen Centre på Københavns Universitet.

___________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygård for forskning.no

Lenker:

Do identical twins have identical fingerprints?

Niels Lynnerups profil

Mads Baks profil

Research proves no 2 of us are alike, even identical twins

Powered by Labrador CMS