Tvilsomme tvillinger

Tvillingbrødre er ikke helt bra for fruktbarheten, mener et team av britiske og finske forskere. Jenter som en gang delte mors mage med en mannlig tvilling, ser ut til å ha mindre sjanser både for å gifte seg og å få barn.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er evolusjonsbiologen Virpi Lummaa fra University of Sheffield som har undersøkt hvordan det går med den kvinnelige parten av et blandet tvillingpar, melder news@nature.

Hun har gått igjennom registreringer av både fødsler og giftemål i finske kirkebøker fra åra mellom 1734 og 1888.

Disse gamle dataene er spesielt godt egnet til forskningen, siden de viser fødselsratene og giftefrekvensen i en tid hvor prevensjon ikke fantes og normalen var å gifte seg.

Konklusjonen er forbløffende nok at nettopp jenter med tvillingbrødre hadde 25 prosent lavere sannsynlighet for å få barn, sammenlignet med gjennomsnittsjenta. Og de som fikk unger, endte ofte opp med færre poder enn vanlig.

I tillegg var sjansene for å bli gift 15 prosent lavere enn normalen.

Testosteron

- Kanskje var de ikke så interessert i å gifte seg, eller kanskje var de ikke så attraktive for det motsatte kjønn, sier Lummaa til news@nature.

Hun er overbevist om at fenomenet må ha sin forklaring fra tida i mors mage. Det karakteristiske mønsteret ser nemlig også ut til å gjelde for jenter som mistet tvillingbroren sin like etter fødselen.

Lummaa tror at forskjellene kan skyldes påvirkning av testosteron mens jenta ennå var et foster. Dette hormonet påvirker utviklinga inni magen.

Guttefoster produserer mer testosteron enn jentefoster, og hormonet kan overføres mellom fostrene via fostervannet. Dermed blir altså den kvinnelige halvparten av et tvillingpar utsatt for mer testosteron enn vanlig, skriver news@nature.

Museviten

Det var så klart umulig å ta prøver av forholdene i livmora som de undersøkte tvillingene hadde utviklet seg i. Men forskerne har en hel del kunnskap om hvordan hormoner påvirker musefoster.

Små hunnmus som ligger mellom to guttemus i livmora, parer seg ikke like mye som andre senere i livet. Disse jentemusene er ikke like populær blant hannmusene, og ser heller ikke ut til å være like interessert i eventuelle beilere.

- De vil heller slåss enn å ha sex, sier Fred vom Saal fra University of Missouri-Columbia til news@nature.

På den annen side trenger ikke dette å bety at de testosteronpåvirkede hunnmusene har mindre suksess som foreldre i lengden.

Disse damene får riktignok ofte færre avkom enn vanlig, men samtidig har de en tendens til å være mer vaktsomme og beskyttende mødre, slik at ungene har større sjanser for å overleve.

Og hva slags traumer den kvinnelige delen av tvillingparet påfører den mannlige? Se, det sier historien ingenting om…

Referanse:

V. Lummaa, J. E. Pettay & A. F. Russell, Male twins reduce fitness of female cotwins in humans, Proceedings of the National Academy of Sciences, PNAS Online Early Edition, 18. juni 2007.

Lenker:

news@nature: Twin brothers make women less fertile

Powered by Labrador CMS