Annonse

Smak på en lyd

Når du setter tennene i et knekkebrød, reagerer munnen på de kraftige ultralydene og sender beskjed til hjernen: Mmm - knasende sprøtt! Engelske forskere har analysert lyden av kjeks, og funnet ut hvilke lyder vi liker.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Et knekkebrød eller en kjeks lager kraftige lyder når du knaser den mellom tennene. Disse lydene ligger over frekvensene som øret kan høre - heldigvis! Lyden er nemlig så kraftig at den kunne skadet hørselen.

Kraftig ultralyd

Flaggermus kan høre disse ultralydene, men spiser til gjengjeld ikke knekkebrød. Flaggermusene sender ut ultralyd, og ekko fra omgivelsene fungerer som en radar.

Forskeren Malcolm Povey fra Leeds universitet har brukt en “flaggermus-mikrofon” og registrert ultra-knasingen fra kjeks.

Mikrofonen fanger opp noen svært korte og skarpe pulser som slår kraftig ut de første millisekundene etter at vi har tatt en jafs. Vi hører ikke lyden med ørene - men med munnen!

Vi hører med munnen

"Her blir det bråk."

Povey har påvist at munnen er veldig god til å registrere disse lydpulsene og omsette dem til en følelse av noe knusprete og delikat sprøtt.

Ved å studere lydopptakene kan faktisk Povey forutse hva de britiske smakstesterne vil mene om en ny kjeks. Og det kan jo bety mye i kjeksens hjemland.

Flere anvendelser

Povey er overbevist om at knusprige ultralyder også kan brukes utenfor matvareindustrien.

De som lager maskiner, trenger å vite mer om hvordan materialer knekker. Lydmålinger etter knekkebrødmetoden kan tas i bruk for å analysere hva som skjer når et bro-kar eller en flyvinge knekker.

Lyd-analyse kan også brukes for å oppdage små tretthetsbrudd i materialer, hevder Malcolm Povey.

Powered by Labrador CMS