Annonse

Euro-allergi?

Får du utslett bare ved tanken på penger? Dersom det er euroen du tenker på, er det kanskje ikke så rart. Mange er nemlig allergisk for nikkel, og sveitsiske forskere har funnet ut at de nye myntene avgir nikkelpartikler i massevis.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Har man nikkelallergi kan det altså være lurt å svi av myntene fort i ferien. Hvis euroen får godgjøre seg for lenge i håndsvetten, ender man nemlig opp med neven full av nikkel, skriver sveitsiske forskere i vitenskapsmagasinet Nature.

Nå skulle man kanskje tro at myntene selv var fulle av det allergifremkallende metallet, men faktum er at de ikke inneholder mer nikkel enn andre småpenger. Det er det fancy designet som har skylda.

Svette og metalltrøbbel

"Best å passe lankene."

Det er særlig en-euroen og to-euroen som kan skille ut store mengder nikkel når de blir fuktige av håndsvette. Myntene er nemlig satt sammen av to
ulike metaller, en ytre ring av gult metall og ei sølvfarga indre skive.

Den gyldne ringen inneholder faktisk bare fem prosent nikkel, men når den sitter ved siden av metallet i skiva, får den en negativ elektrisk ladning. Innerskiva får positiv ladning.

Dermed går det en bitte liten elektrisk strøm over mynten, og det får metallet til å korrodere mye fortere. I samme slengen settes en hel mengde nikkelpartikler på frifot, og metallkombinasjonen i euroen gjør at mynten skiller ut mer nikkel enn selve metallet nikkel ville ha gjort alene.

Klamme forsøk

"Det er en- og to-euromyntene som er problemet."

Da det sveitsiske teamet lot en euro ligge i kunstig svette i 36 timer var overflaten allerede synlig korrodert, mens en sveitsisk franc som hadde fått
samme behandling, var like fin. I andre tester fikk mennesker med nikkelallergi myntene teipet fast til huden, og etter to-tre dager hadde alle fått kraftige utslett.

Banken er uenig

I følge EUs nikkeldirektiv skiller pengene ut 240 til 320 ganger så mye nikkel som de har lov til, mener Frank Nestle og teamet hans fra Universitetet i Zürich. Men Olivier Radelet fra den europeiske sentralbanken er helt uenig.

Ingen har mynter innpå huden i flere døgn, slik som smykker og klokker, sier han til New Scientist, og derfor gjelder heller ikke nikkeldirektivet. Han mener kanskje at man bør bruke opp pengene - fortest mulig.

New Scientist: Euro coins’ nickel release is allergy risk
BBC: Euro coins triggers allergy

Powered by Labrador CMS