Fuglers fargesyn

En vakker påfuglhann strutter av gårde med halen viftende. Et vakkert skue for oss mennesker. Men ser påfuglhunnen det vi ser?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Nei, sier biolog Olle Håstad fra Uppsala universitetet i Sverige.

- Ettersom det sjelden spiller noen rolle for dyrene hva vi synes om fargene deres, bør vi i framtiden konsentrere oss på hvordan den tenkte mottaker ser signalene. Fargen finnes ikke i fjærdrakten, men i mottakerens øye, sier Håstad.

UV-syn

Fugler har totalt fire tapper eller fargesynsceller som gir dem muligheten til å se
dobbelt så mange farger som oss mennesker.

I tillegg er en av disse fargesynscellene spesialisert for å se ultraviolett lys. Fugler bruker UV-lyset til å finne mat, og til å sende ut og plukke opp sjekkesignaler fra potensielle partnere.

Tappen som er følsom for UV-lys er imidlertid ikke lik for alle fugler. Noen ser helt i UV, mens andre ser best på grensa til UV, det vil si i det blå lyset i spekteret.

DNA gir fargesyn

Håstad bruker en ny molekylær metode for å bestemme hva slags fargesyn de ulike fuglene har.

Litt DNA fra fjær, blod eller vev er det som skal til for å bestemme hvordan en fugl ser på en annen.

Fargesynet til fuglene varierer med hvilke fugleorden de tilhører. For eksempel har rovfuglene et helt annet syn på verden enn spurvefuglene.

Dette gir spurvefuglene et ess i forsvaret mot nettopp rovfuglene, da spurvefuglene har signalfarger som er vanskelige å se for rovfuglene.

Når det gjelder fugler som stupdykker etter fisk i havet for å klare seg i kampen for tilværelsen, er det bare måkene som ser de ultrafiolette fargene fiskene ikke seg.

Les mer

forskning.se

SE OGSÅ

Powered by Labrador CMS