Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Hæ..? Hva sa? Står du i et rom fylt med skravlete folk er det vrient å høre hva noen av dem sier – selv de aller nærmeste.
Men er du tilfeldigvis musiker har du mye bedre sjanse til å oppfatte lyder, skal vi tro en fersk amerikansk undersøkelse.
Forskerne ved Northwestern University i Chicago testet høreevnen til 15 musikere og 16 personer uten musikalsk bakgrunn.
I standard hørselstester scoret de likt, men deretter hørte de på opptak av korte utsagn (som for eksempel ”sukker er veldig søtt”) i tre versjoner - uten bakgrunnsstøy, med litt snakking i bakgrunnen, og med høy snakking.
Resultatene viste at musikerne var konsekvent bedre på å oppfatte utsagnene enn de andre testpersonene.
Trener hjernen til å lytte
”Funnene fra denne undersøkelsen tyder på at musikalsk erfaring styrker evnen til å høre snakking i vanskelige lyttesituasjoner”, konkluderer forskerne.
Dette betyr ikke at musikere har mer følsomme ører, men at hjernen er trent opp til å lytte bedre, forklarer Nina Kraus, leder av universitetets Auditory Neuroscience Laboratory.
- Høreevnen tilpasser seg til lydopplevelsene du har gjennom livet. En musiker er vant til å høre lyden fra sitt eget instrument selv om mange andre spiller samtidig, sier hun til den amerikanske radiostasjonen NPR.
Kraftigere lydimpulser
Denne evnen til å lytte til instrumentet gjør musikeren mer finstemt og fokusert ikke bare i forhold til musikk, men også til lyder generelt.
Forskning viser at lyder skaper kraftigere elektriske impulser i hjernestammen hos musikere enn hos andre, påpeker Kraus.
Disse impulsene skaper et mer nyansert sanseintrykk av lyden, både av tonehøyde, tonekvalitet og timing. Siden lydene blir klarere definert har hjernen en bedre sjanse til å gjenkjenne og plukke opp lyder - selv i bråkete omgivelser.
Raskere til å reagere, bedre fokus
Annen forskning ved Auditory Neuroscience Laboratory støtter Kraus’ funn. I et eksperiment skulle musikere og ikke-musikere trykke på en knapp når de hørte en bestemt lyd, men ikke trykke for andre lyder.
Musikerne reagerte raskere og klarte å beholde konsentrasjonen bedre enn de andre testpersonene.
- En musikalsk bakgrunn kan endre hvordan hjernen reagerer på lyd, sier Dana Strait, doktorgradskandidat ved laboratoriet.
- Det virker nesten som hjernen er bedre i stand til å legge merke til lyder og forstå lydenes mening.
Annonse
Har forskerne rett, vil musikktrening kunne hjelpe for språkforståelse - for eksempel for barn med dysleksi eller andre språkvansker.
Referanse:
A Parbery-Clark, E Skoe, N Kraus: Musical experience limits the degradative effects of background noise on the neural processing of sound (Journal of Neuroscience)