Nær familie lukter vondt

Vi liker ikke lukten av vår nære familie, har amerikanske forskere funnet ut. De tror aversjonen kan være med på å forhindre incest. Lukten av far er en av de verste.

Publisert

Folk kan kjenne igjen eimen av sine nærmeste, men de liker den ikke. Fremmede lukter mye bedre.

Både mødre og fedre kjenner igjen lukten av sine barn før de er kommet i tenårene, men mødrene er litt mer treffsikre. Å skille mellom barna er mye verre. Barna er flinkest til å kjenne igjen lukten av pappa.

Sniffet nattskjorter

Til nå har de fleste studier av luktgjenkjennelse handlet om mor og nyfødt barn, som lærer å gjenkjenne hverandres lukt like etter fødselen. En amerikansk forskergruppe ville sjekke hvor bra resten av familien ville klare seg i en sniffeprøve.

25 familier med minst to barn mellom seks og 15 år ble plukket ut, og fikk utdelt luktfrie t-skjorter, luktfri såpe, og poser med lukkemekanisme og familiemedlemmets navn påskrevet. De sov i t-skjortene i tre netter, vasket seg bare med den luktfrie såpen, og forseglet plagget i plastposen hver morgen.

Etterpå fikk de sniffe på to skjorter; en som et familiemedlem hadde sovet i, og en som hadde kledd kroppen til en fremmed. Forskerne spurte så foreldre om de kjente igjen barna sine, og barna om de kjente igjen søsken eller foreldre.

Alle kjente lukten av far

Barna som var mellom fem og åtte år kjente ikke igjen lukten av sine mødre. Det gjorde derimot de eldre barna mellom ni og 15. Sønner som hadde fått melk fra sin mors bryst var et unntak; de kjente igjen sin mor. Alle barna kjente igjen lukten av far.

Forskerne spurte også hvilken lukt familiemedlemmene likte best, og fant ut at forsøkspersonene foretrakk lukten av fremmede. Mødre likte spesielt dårlig lukten av sine barn, mens barna sterkt mislikte lukten av far.

Mekanisme mot innavl?

- Gjenkjennelse og det man foretrekker kan operere uavhengig av hverandre, sier forsker Tiffany Czilli ved Wayne State University i Detroit til New Scientist.

Hun tror det hele er del av en mekanisme som hjelper til med å forhindre incest. Undersøkelsen viste at søsken med ulikt kjønn mislikte lukten av hverandre, mens søsken med samme kjønn ikke hadde den samme aversjonen. Czilli mener det er mulig at det å mislike lukten av far reflekterer sosial distansering og uavhengighet i barnet.