Å sniffe som en hund

Menneskenes luktesans kan være bedre enn vi har trodd. På samme måte som hunder, kan vi følge luktspor på bakken. Problemet er at vi mangler trening, viser en ny studie.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"En hund lukter seg frem til en fasan."

Vi mennesker har fått det på oss at vi har dårlig luktesans - sammenlignet med andre dyr.

En ny studie demonstrerer imidlertid hvordan vi er stand til å følge nesen - med mye av de samme teknikkene som hunder bruker.

Jo hurtigere vi sniffer, jo bedre blir vi til å følge sporet på bakken.

Men slapp av, det er det ikke sannsynlig at du vil se narkotikapoliti og tollere sniffe seg frem til stoffene på noe tidspunkt i nær fremtid.

Hunder er fremdeles bedre til å fange opp svake luktsignaler - som for eksempel lukten av en person fra et klesplagg.

Færre luktreseptorer

Mennesker har færre gener som koder for luktreseptorer enn andre dyr, som for eksempel rotter eller hunder.

Dette har blitt tolket dit hen at vi har tapt den gode luktesansen et eller annet sted på den evolusjonære veien - kanskje da vi reiste oss på to bein og satte nesene i sky; langt unna de mange spennende duftene på bakken.

"En student lukter seg fram etter et spor av sjokoladeessens."

To forskere bestemte seg for å teste denne utbredte oppfatningen.

De rekrutterte først 32 studenter som fikk bind for øynene, øreklokker og tykke hansker på - for å tvinge dem til å klare seg med luktesansen.

De ble så bedt om å forsøke å følge et luktspor av sjokoladeessens, som forskerne hadde lagt ut i gresset på bakken. Overraskende nok fant forskerne ut at studentene klarte oppgaven.

Ble bedre med trening

Hver av dem fikk tre sjanser til å følge luktsporet til slutten, innen en periode på 10 minutter. To tredjedeler av dem klarte det.

Videre eksperimenter med fire studenter, viste at de raskt ble bedre til å følge luktspor på bakken bare de fikk øvd seg litt.

De mistet sjeldnere sporet, og klarte å følge det hurtigere. I løpet av bare noen få dager, doblet de farten langs sjokoladeessensen.

Sniffeteknikk

Forskerne studerte også hvordan studentene luktet seg frem. De beregnet for eksempel sniffefrekvensen, og registrerte at den økte i takt med hastigheten langs luktsporet, etter hvert som forsøkspersonene fikk trent seg litt.

En av forskjellene mellom mennesker og hunder som sniffer seg frem, er at hunder sniffer mye raskere.

- Det kan delvis være med på å forklare deres større dyktighet innen sporing av lukt, skriver forskerne i sin rapport i Nature Neuroscience.

Større hjernekraft

Selv om studien viser at vi kan være bedre til å lukte oss frem enn vi tror, er det et stykke igjen til hundene. Den sier nemlig ikke noe om hvorvidt mennesker kan skille mellom mange forskjellige lukter, og hvor lite som skal til av luktene før vi kjenner dem igjen.

Forskerne mener imidlertid at selv om vi har færre luktreseptorer enn andre dyr, så er det mulig at vi kan kompensere for dette med vår forbedrede evne til å analysere luktinformasjon med de store hjernene våre.

Vi virker bare som vi er dårligere til å lukte oss frem, fordi vi ikke øver oss på dette fra fødselen av, argumenterer Gordon Shepherd fra Yale University overfor Nature.

- Vi har en mye bedre luktesans enn rotter og hunder, fordi vi har større hjernekraft. Dette viser at etter litt trening, kan mennesker klare noe som andre dyr bruker hele livet sitt på å lære, sier Shepherd.

Referanse:

Porter J. et al.; Mechanism of scent-tracking in humans; Nature Neuroscience, advance online publication doi:10.1038/nn1819 (2006).

Lenke:

Nature: People track scent in same way as dogs

Powered by Labrador CMS