Kreasjonisme til skolestart

Kommentar:Så du trodde ordet kreasjonist var synonymt kristenfundamentalistiske amerikanere? Boka «Atlas of Creation» er produsert av deres muslimske meningsfeller. 3000 eksemplarer er sendt gratis til lærere i Europa, nå senest til Norge. Bare portoen burde fått postverket til å sikle.
20.8 2007 05:00

Så var det endelig vår tur. Rett før sommerferien mottok 250 utvalgte naturfaglærere og andre skoleansatte i Oslo den mer enn seks kilo tunge boka «Atlas of Creation» - gratis tilsendt fra Istanbul.

Tidligere i år spredte det tyrkisk-baserte forlaget Global Publishing boka til forskere og lærere i Frankrike, Belgia, Sveits og Spania. Den har visstnok også dukket opp i Storbritannia, Polen og Tyskland. Enkelte kilder sier at den er spredt i «titusener av eksemplarer». Forlaget oppgir, på forskning.nos forespørsel, tallet «2000 til 3000» i Europa så langt, men at antallet kan øke. Blant annet kan resten av Norges lærere ha noe å glede seg til utover høsten - “hvis økonomien tillater det”…

Ingen pengemangel

Ingenting så langt, tyder imidlertid på at penger er noe problem for Global Publishing. Boka jeg prøver å løfte på bildet er bare første av sju bind. Postverket oppgir at det ville koste cirka 300 kroner å sende den fra Tyrkia til Norge. Mitt eksemplar ble brakt på døra av DHL.


 

Den 788 sider tykke kolossen er eksklusivt utstyrt, gjennomillustrert i fulle farger og på tykt, glanset papir. Forlaget har åpenbart ikke hatt behov for å spare på noe - om da ikke mangelen på billedkredittering er et tegn på at de «lånt» alle de tusenvis lekre illustrasjonene som gjør verket til en fryd for øyet?

Noen fryd for hjernen er den imidlertid ikke.

«Atlas of Creation» er skrevet av Harun Yahya, et preudonym for den tyrkiske forfatteren og predikanten Adnan Oktar. Oktar er oppført med en enorm bokproduksjon - katalogen fyller de tjue siste sidene av «Atlas of Creation» - og de fleste kommentatorer synes å være enige om at han bare er fasaden for et helt kollektiv av skribenter, som spyr ut bøker, dvd’er, audiokasetter og nettsider. Harun Yahya og hans medarbeidere har gjort Tyrkia til et senter for muslimsk kreasjonisme.

“Årsaken til alt ondt”

«Alle Harun Yahyas bøker har ett enkelt mål: å fremme Koranens budskap…», leser vi i forordet. «Ettersom Darwin benekter skapergjerningens faktum - og derfor Guds eksistens - har en mengde mennesker mistet troen de siste 140 årene», og ettersom «hovedgrunnen til all grusomhet, konflikt og lidelse i verden er vantro», kan dette bare lindres gjennom «… ideologisk bekjempning av vantro og ved å fremme … Koranens moral».

Det kan altså ikke bli fred på jorda før du mener det samme som Harun Yahya og/eller Koranen. Og kampen mot evolusjonsteorien er en kamp for Gud. Vi kan kanskje kalle det rene ord for penga, en slags ærlighet? Her finner vi få henvisninger til en mer eller mindre dårlig kamuflert «intelligent designer». Det er Gud!

Dette er imidlertid den eneste form for ærlighet Yahya spanderer på seg. Allerede på første side i introduksjonen (side 14) noterte jeg ordet «løgn» i margen hele fire ganger. Løgn da definert som feilaktig faktisk gjengivelse av evolusjonsteoriens innhold og historie. Altså fremstillinger en forfatter av Harun Yahyas påståtte kaliber selvsagt vet er feilaktige.

Deretter tiltar det bare, og bokas siste 200 sider utvikler seg raskt til et av de mest hårreisende usakelige stykker antidarwinisme jeg har sett.

“Fossilene beviser skapelse”

Før vi kommer så langt, må vi imidlertid bla oss gjennom 580 sider med bilder av fossiler, alle med det til felles at de angivelig skal vise at det slett ikke har funnet sted noen evolusjon. For fossilene er da HELT like de dyrene som lever på jorda i dag?

Til og med om dette hadde vært sant, hadde det ikke vært noe argument mot evolusjonslæren. Det er ikke noe problem å finne arter som har forandret seg lite over et gitt antall millioner år. Og så lenge man unnlater å vise alle de artene som har forandret seg MYE - som dinosaurene, for eksempel - kan man derfor lett skape et forvrengt bilde.

Men Yahyas påstand er slett ikke sanne. Selv om mange av de fossile insektene, edderkoppene, froskene, fiskene og plantene Yahya viser nok kan likne litt på former som lever i dag, ville ikke en ekspert hatt problemer med å se at det som oftest dreier seg om forskjellige arter.

Til tider veldig forskjellige arter. Det er for eksempel vanskelig å la være å trekke på smilebåndet på side 18, der bildet viser en fossil frosk, med en levende sådan plassert ved siden av. Billedteksten sier «Det finnes ingen forskjeller mellom denne frosken som levde for 280 millioner år siden, og de som lever i dag.»

Sånn rent bortsett fra at fossilet er utstyrt med en lang hale…

Hitler og Stalin

Men det er først på side 584 det virkelig begynner å ta av, med kapittelet «The collapse of the theory of evolution». Det starter riktig spenstig, med «The real ideological root of terrorism: Darwinism and materialism». Her hitles det friskt: Darwins lære handler om at livet er en konflikt, og jungelens lov førte til fascismen og deretter til Adolf sjøl.

Darwinismen har også en blodig allianse med kommunismen, og er selvfølgelig den egentlige årsaken til 11. september får vi vite, - før forfatteren gir seg i kast med å forklare hvordan det hele egentlig henger sammen.

Det vi nå blir servert er kreasjonisme av bedehusvarianten. Forfatteren har lest sine forgjengere, argumentasjonen og eksemplene er påtagelig uoriginale - vi har sett det før: Det finnes ingen mellomformer, fossilene beviser at arter blir skapt av Gud, evolusjonsbiologene er uenige seg imellom og det er mye de ikke vet, mutasjoner fører til død og ikke til ny informasjon, evolusjon er statistisk umulig; du kan ikke lage et jetfly ved å sende en tornado gjennom en søppelfylling - osv.

Konklusjonen er følgelig krystallklar: Evolusjon er illusjon, alt i naturen beviser Guds skapelse. Selv det faktum at en hel verden av evolusjonsbiologer ikke forstår dette, er et Guds mirakel. Bare Han kan ha gjort dem så blinde!

Akkurat denne siste vrien var jo litt morsom, det skal innrømmes. Men i det store og det hele fremstår “Atlas of Creation” ikke som noe annet enn en enda mer overlesset versjon av noe omreisende misjonærer har levert på norske dører i en årrekke - og Harun Yahya viser seg dermed som en eksponent for et moderne vestlig kulturprosjekt.

Opphissede franskmenn

De som ønsker en grundigere behandling av Yahyas argumentasjon, kan klikke på noen av lenkene til høyre - selv håper og tror jeg det er unødvendig. “Atlas of creation” er sendt ut til naturfaglærere i den videregående skolen. Det er selvfølgelig gjort med hensikt, det er et forsøk på å ramme. Franske biologer ble ganske opphisset da de fikk tilsendt verket i vinter.

- Dette er et stygt angrep på vårt undervisningssystem, sa en av dem til Science, og undervisningsministeren advarte skolene mot å la bøkene komme i elevenes hender.

Jeg har imidlertid såpass tro på det norske undervisningssystemet, til at jeg ikke blir bekymret. Norske naturfaglærere kan faget sitt, og avslører vås når de ser det. Lærere jeg har snakket med har stort sett sett det komiske i å bruke en formue på et slikt prosjekt, og en av dem hadde til og med funnet en fornuftig anvendelse av boka - som grunnlag for en diskusjon om ytringsfrihet.

Global Publishing hadde nok fått mer for penga, dersom de hadde sendt ut boka til elevene og ikke til lærerne. Men det hadde kanskje blitt litt vel dyrt, selv for forlagets ukjente, men åpenbart velstående bakmenn.

En annen strategi kunne da kanskje heller vært å sendt den til politikerne. I den gjengen finnes det jo en og annen som læreren ikke helt klarte å nå fram til mens han hadde sjansen.

Det er for eksempel ikke veldig lenge siden Kjell Magne Bondevik var Kirke- og undervisningsminister i Regjeringen Willoch. I april 1986 la fram sin nye, reviderte læreplan for grunnskolen:

“Skolen må opplyse om at det ikke foreligger noe endelig svar når det gjelder menneskehetens historie, og at det ikke behøver å være noe motsetningsforhold mellom naturvitenskapelige teorier og Bibelens lære om skapelse.”

Statsråden hadde også fått med at skolen måtte ta “kritikken av utviklingslæren” med i undervisningen.

Dette tipset var gratis, Harun Yahya. Takk for boka!

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse