Annonse

Denne galaksen kommer kanskje til å kollidere med Melkeveien

Heldigvis er det veldig, veldig lenge til. 

Dette bildet består av mer enn 600 enkeltbilder tatt av Hubble, satt sammen over en periode på 10 år. Bildet viser gløden fra over 200 millioner stjerner, men det er mange flere stjerner i galaksen som ikke kommer fram.
Publisert

Dette er Andromeda-galaksen og dette bildet tok mer enn 10 år å sette sammen. 

Hubble-teleskopet har surret rundt jorden og tatt bilder siden 1990. Mer enn 600 bilder har blitt satt sammen for å lage dette svært høyoppløste mosaikk-bildet av den nærmeste nabo-galaksen vår. 

Bildene du ser i denne saken er kraftig komprimert, så du får ikke studert resultatene i ekstrem detalj. Du kan se hele det høyoppløste bildet her. 

Så hva er det egentlig vi ser? Og hva skjer med kollisjonen? 

Andromeda-galaksen sett med amatør-teleskop fra jorda.

En stor nabo

Bildet du ser her viser altså galakse – en svært stor samling med stjerner. Vår galakse heter Melkeveien, og Andromeda er den nærmeste, store galaksen. 

Nærme i denne sammenhengen er et svært relativt begrep. Et røft anslag sier omtrent 2,5 millioner lysår unna, ifølge NASA. 

Det betyr at lyset fra stjernene du ser på bildet over har reist i rundt 2,5 millioner år før det gikk inn i linsa til Hubble-teleskopet. Det lyset ble sendt ut lenge før det fantes moderne mennesker til å observere det. Homo sapiens er minst 300.000 år gammel, som du kan lese mer om på forskning.no. 

Andromeda-galaksen er mye større enn Melkeveien, og det anslås at det er rundt en trillion stjerner i galaksen. I Melkeveien er det et sted mellom 100 milliarder og 400 milliarder stjerner.

Ideen er at bildet av Andromeda-galaksen kan være med å avdekke store strukturer i nabogalaksen. De kan si noe om hvordan galaksen endte opp med å se ut som den gjør i dag.

Kollisjon i 110 kilometer i sekundet 

Andromeda og Melkeveien er på vei mot hverandre. 

Helt siden 1912 har det vært kjent at hele denne galaksen er på vei mot oss, ifølge magasinet Science.

Lys som er på vei mot oss, blir skvist sammen – da blir det blåere. Ved å undersøke hvor mye lyset var skvist sammen, anslår astronomer at Andromeda er på vei mot oss i rundt 110 kilometer i sekundet eller 400.000 kilometer i timen. 

Dette høres mye ut, men Andromeda er veldig langt unna. Derfor er det også ekstremt lenge til denne kollisjonen kommer til å skje. 

Lang, lang, lang tid

Det er flere milliarder år til vi krasjer. I en preprint-studie fra 2024 estimerer forskerne at sjansen er rundt 50/50 i løpet av de neste 10 milliarder årene.  En preprint-studie har ennå ikke blitt vurdert skikkelig av andre forskere.

Hva en kollisjon kommer til å bety, er uklart. Hvis kollisjonen skjer, kan den begynne om i overkant av fire milliarder år fra nå, ifølge Astronomy magazine.

Når kollisjonen skjer, vil det bli kaos på stjernenivå. Det er ikke sikkert vi merker noe til kollisjonen i solsystemet, hvis det fortsatt finnes mennesker her.

Slik kan nattehimmelen på jorden se ut om flere milliarder år, mens kollisjonen foregår.

Andromeda-galaksen vil være svært framtredende på himmelen, og all gravitasjonskaoset fra hele galaksen vil påvirke hvor solsystemet vårt ender opp. 

Det er en relativ stor sjanse for at solsystemet vandrer lenger ut mot kanten i den nye galaksen, ifølge magasinet. 

Det er også over 10 prosent sjanse for at solsystemet og mange andre stjerner i nabolaget kastes ut av galaksen underveis. Da vil solsystemet kanskje bli en del av en ny mini-galakse som vandrer videre der ute. 

Powered by Labrador CMS