Strålebehandling av kreft er et felt i konstant og rask utvikling - og det kan være vanskelig å orientere seg. Vi har bedt en ekspert om å gi et overblikk.
Line EmilieFeddersjournalist, videnskab.dk
Publisert
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Mediene skriver mye om kreft, og det er mye å skrive om, for det foregår hele tiden forskning og utvikling.
Dette gjelder også strålebehandling, som er den nest meste brukte formen for kreftbehandling.
Her går utviklingen så raskt at det kan være vanskelig for menigmann å holde oversikt.
- Enorme framskritt
Derfor har vi spurt Harry Bartelink, som er professor ved Netherlands Cancer Institute og tidligere formann for European Society for Therapeutic Radiology and Oncology, hvordan det egentlig står til.
– Hvor står strålebehandling akkurat nå?
– Det er skjedd enorme framskritt, både i vitenskap og teknologi. Vi vet mer om hvilke former for behandling som best hjelper hvilke pasienter, for eksempel gjennom utviklingen av kartlegging av gener, sier Bartelink.
– I forhold til teknologi er det klart bedre muligheter for behandling på grunn av utviklingen innen billedgenerering, for eksempel CT- og PET-skanninger.
– Det gir også økt mulighet for tracking, altså det å følge en tumor som beveger seg, noe som også gir bedre behandling.
– Hvilke muligheter åpner seg i fremtiden?
– Det er særlig to muligheter. For det første får vi mulighet for en mer skreddersydd tilnærming til både pasienter og tumorer. Vi kan bevege oss mot en mer målrettet og personlig behandling.
– For det andre blir det lettere for oss å kombinere strålebehandling med andre behandlingsformer når vi får mer kunnskap.
Opplæring
– Hvilke utfordringer er det på veien?
– Det er igjen to forhold som gjør seg gjeldende. For å bli i stand til å utnytte den nye teknologien fullt ut, må den nye generasjonen av radiologer lære å bruke den.
– Det gjelder særlig de mange billedteknologiene. Opplæring bør altså være en hovedprioritet, forklarer Bartelink.
– Også de som i dag arbeider med strålebehandling, trenger opplæring for å bruke den nye teknologien. Det er et problem, sier han.
Annonse
Kostnader
– Men det er også et finansielt aspekt. Mange sykehus mangler i dag PET-scannere fordi de er svært dyre, men de er en forutsetning for å kunne bruke alt det nye.
– Akkurat nå er det nye simpelthen for dyrt, sier Bartelink.
Den personlige og skreddersydde behandlingen er altså en realistisk fremtidsutsikt hvis opplæring og investeringer i den nødvendige teknologien følger med.
Med kombinasjonen av all den kunnskapen som blir generert og den nye teknologien som konstant er under utvikling, vil kreftbehandling forhåpentligvis bli både mer effektiv og mer skånsom i fremtiden.