Annonse

Legesjekk kan redde tuberkuloserammede

Tusenvis av tuberkuloserammede i utviklingsland kan reddes hvis de får en oppfølgende legekonsultasjon med helt grunnleggende fasiliteter.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tuberkulose kan kureres hvis det oppdages i tide. En ekstra sjekk hos en lege med enkelt utstyr vil kunne redde tusenvis av mennesker i utviklingsland. (Foto: Colourbox)

Tuberkulose  tar hvert år livet av 1,7 millioner mennesker i utviklingsland.

Ny dansk forskning kan imidlertid bane veien for å redde mange av verdens tuberkuloserammede, og det kan gjennomføres med enkle midler.

Forskere fra Aarhus Universitetssykehus har nemlig kommet fram til at et oppfølgende legebesøk etter den første legekonsultasjonen kan redde ytterligere fem prosent fra å dø.

Siden det hvert år konstateres ni millioner tilfeller av tuberkulose, vil dette redde 450 000 pasienter.

– Vi har vist at vi kan få fanget inn noen flere ved bare å gjøre det litt grundigere med de midlene som nå finnes i et ressursfattig område, sier lederen av forskerteamet, lege Christian Wejse ved Aarhus Universitetshospital. Undersøkelsen er publisert i tidsskriftet The International Journal of Tuberculosis and Lung Disease.

Forskere fulgte pasienter uten diagnose

I verdens fattigste land er det mange pasienter som ikke får stilt diagnosen ved første legekonsultasjon, selv om de faktisk bærer på infeksjonen. Det skyldes at man i fattige land bare har adgang til primitive laboratoriemetoder i helsesentre uten strøm.

– Den vanligste metoden er farging av spytt og mikroskopi med et solspeil som lyskilde, sier Wejse og forteller at denne svært gammeldags metoden bare påviser tuberkulose hos halvparten av de som er rammet.

Men hvis man tester pasientene igjen på samme måte etter en stund, er det en god sjanse for at fange opp mange flere, forteller han.

Forskerteamet hans har utført undersøkelsen i det vestafrikanske landet Guinea Bissau, hvor de har fulgt 428 vestafrikanere som man mistenkte hadde tuberkulose.

Ved den første legeundersøkelsen fikk i alt 106 av disse stilt diagnosen tuberkulose. Forskerne fra Aarhus fulgte deretter opp de andre.

Allerede en måned etter var 13 av pasientene døde, og 9 av dem var døde av tuberkulose. Blant de overlevende hadde 89 fremdeles symptomer på tuberkulose, og hos 5 av disse kunne forskerne stille diagnosen tuberkulose.

Langt flere rammede enn antatt

I en lederartikkel i samme utgave av tidsskriftet konkluderer WHOs ledende tuberkuloseekspert, professor Anthony Harris, at danskenes undersøkelse er viktig fordi den viser at man uten større kostnader vil kunne redde mange flere fra å dø av tuberkulose ved bare å la dem gjennomgå enda en sjekk.

WHO bør ifølge eksperten overveie om organisasjonens anslag over antallet tuberkuloserammede i verden er for lavt og å innføre et register over pasienter med tuberkulosesymptomer.

___________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygård for forskning.no

Referanser:

Porskrog A, Bjerregaard-Andersen M, Oliveira I, Joaquim LC, Camara C, Rabna P, Aaby P, Andersen PL, Wejse C., Enhanced tuberculosis identification through 1-month follow-up of smear-negative tuberculosis suspects,The International Journal of Tuberculosis, april 2011 (sammendrag)

Pressemeldingen hos Aarhus Universitetshospital

Powered by Labrador CMS