Annonse

Keisersnitt før tiden er mindre skadelig enn man har trodd

Forskjellen på et keisersnitt i siste uke og nest siste uke av graviditeten ser ikke ut til å ha konsekvenser for barnet, ifølge en ny studie.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Typisk er det for å sikre at lungene er fullt utviklede at man har ventet så lenge som mulig med keisersnittet. En ny studie viser imidlertid at det kanskje ikke er nødvendig. (Foto: Colourbox)

Legene forsøker alltid å foreta keisersnitt så tett på terminen som mulig. Det gjør man for å sikre seg at barnet er så klart som det kan bli.

Men nå viser en ny undersøkelse fra Aarhus Universitetshospital at det ikke er noen stor forskjell fra uke 38 til uke 39. I noen tilfeller kan det faktisk være bedre å få det gjort litt tidligere.

– Undersøkelsen vår viser at det ikke er flere komplikasjoner i uke 38 enn i uke 39. Det er en svært liten forskjell, men den er ikke signifikant, sier lege Julie Glavind.

Svært liten forskjell

I studien deltok 1274 kvinner med lav risiko for komplikasjoner. De ble delt opp i to grupper: En av dem fikk foretatt keisersnitt i uke 38, mens den andre fikk det i uke 39.

I uke 38-gruppen ble 13,9 prosent innlagt på barneavdelingen innen de to første døgnene. I uke 39-gruppen var tallet 11,9 prosent.

Det ser ut til å helle litt mot at uke 39 er best for barnet. Men slik er det ikke nødvendigvis, forteller Julie Glavind.

– Det kan være mange årsaker til at barnet skal inn på barneavdelingen. Det kan være pusteproblemer, problemer med å spise eller at de simpelthen er for små. Blant den tidlige gruppen var det flest med pusteproblemer, sier Glavind.

For sent keisersnitt gir komplikasjoner

For noen kvinner kan det være en fordel å få foretatt keisersnitt en uke tidligere.

– Normalt utføres keisersnittet så tett på termin som mulig, og det kan skje at fødselen starter før man kommer i gang med inngrepet. Det fører til flere komplikasjoner, sier Glavind.

Mange av de kvinnene hun har snakket med i studien, har også gitt uttrykk for at gjerne vil at inngrepet skal komme litt før, så lenge det ikke går ut over barnet.

Glavind påpeker imidlertid at det kreves flere studier før man kan konkludere.

– Hvis det viser seg at det ikke er noen komplikasjoner, bør man overveie å endre på praksis, avslutter hun.

Referanse:

Elective caesarean section at 38 weeks versus 39 weeks: neonatal and maternal outcomes in a randomised controlled trial

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS