Skum kan redde liv på slagmarken

Ny oppfinnelse kan redde soldater med indre blødninger.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Videoen er produsert av Arsenal Medical.

En soldat ligger på bakken med jord og smerte i ansiktet. I luften rundt ham flyr kuler, granater, skrik og skrål. Inne i ham truer en massiv blodstrøm livet hans, selv om redningen er på vei.

Hvis skaden kan behandles med kirurgi eller annen form for medisinsk behandling på et sykehus, er det 85 prosent sannsynlighet for at den likevel blir dødelig. Det tar rett og slett for lang tid før behandlingen kommer.

Indre blødninger utgjør omkring 85 prosent av de skadene fører til dødsfall på slagmarken.

Problemet er at det tar for lang tid å frakte den skadede til sykehus. Det kan en ny oppfinnelse nå kanskje endre på.

En magisk pute

Den amerikanske militære forskningsinstitusjonen DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) har sammen med forskere hos bedriften Arsenal Medical utviklet et nytt produkt som består av to kjemikalier som sprøytes inn i den sårede kroppen. Der reagerer det med hverandre slik at de danner en form for skum.

Skummet legger seg som en beskyttende pute omkring organene og stopper blødningen midlertidig – slik du kan se i videoen øverst i artikkelen. Det kan holde soldaten i live lenge nok til at han kan bli transportert til et sykehus.

Skummet kan fjernes igjen i løpet av få sekunder, og forsøk med griser viser at det kan øke overlevelsessjansen etter tre timer fra 8 til 72 prosent.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS