Snorking kobles til hodepine

Mennesker med kronisk hodepine er ofte også kroniske snorkere, men hva som skyldes hva er ikke helt klart enda.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mennesker med kronisk hodepine har dobbelt så store sjanser for å være kroniske snorkere også, sammenlignet med folk som har sjeldnere hodepine.

Kronisk hodepine

En ny amerikansk studie har funnet denne koblingen mellom nattens uendelige rekker med zzz og vondt i hodet. Forskerne har undersøkt snorkevaner hos mennesker med kronisk hodepine med snorkevaner hos mennesker med sjeldnere hodepine.

Mennesker med minst 15 hodepiner i måneden ble klassifisert som mennesker med kronisk hodepine. Sjeldnere hodepine ble definert fra to til 104 hodepiner i året.

Resultatene forble de samme selv om forskerne korrigerte for faktorer som kan forstyrre pustingen under søvn, for eksempel fedme og alkoholinntak.

260 dager i året med hodepine

- Om vi klarer å vise at snorkingen forårsaker hodepine, kan vi kanskje dempe folks hodepine ved å behandle snorkingen, sier studiens forfatter Ann Scher, ved National Institute on Aging i Bethestda i Maryland.

I opp til fem år har forskerne fulgt 206 personer med kronisk hodepine, og 507 personer med sjeldnere hodepine.

De med kronisk hodepine opplevde gjennomsnittlig 260 dager med vondt i hodet i året. De med sjeldnere hodepine hadde et gjennomsnitt på 24 dager med skallebank.

Kontrollerte for andre faktorer

Deltagerne beskrev selv hvor ofte de snorket, og forskerne klassifiserte hvilken type hodepine de hadde. Det finnes imidlertid få studier som bekrefter at resultatene blir nøyaktige når pasienter selv rapporterer hvor mye de snorker.

For å teste resultatene gjennomførte forskerne derfor separate kontroller av forbindelsen mellom snorking og kronisk hodepine for kjønn, alder, sivilstatus og hodepinetype. De fant ingen signifikante forskjeller.

Mennesker med kronisk hodepine er oftere kvinner, de har et lavere utdanningsnivå, og har gjerne vært gift tidligere, sammenlignet med personer med sjeldnere hodepine.

Høna eller egget?

- Hodepinen kan forårsake snorkingen, eller snorkingen kan forårsake hodepinen, eller begge deler. Kronisk hodepine kan forstyrre søvnen, og smertestillende medisiner kan gjøre pusteforstyrrelser verre i søvnen. På den andre siden kan også søvnmangel eller for mye søvn utløse migreneangrep hos enkelte mennesker, sier Scher.

Studien er publisert American Academy og Neurologys journal Neurology.

Referanse:

A.I. Scher, R.B. Lipton, and W.F. Stewart; Habitual snoring as a risk factor for chronic daily headache; Neurology; 2003; 60: 1366-1368.

Powered by Labrador CMS