Annonse

Leveren strålebehandlet utenfor kroppen

Italienske leger kan ha gjort et gjennombrudd i kreftbehandling, da de fjernet en pasients lever, ga den strålebehandling og deretter reimplanterte organet. Dermed ble resten av kroppen spart for sterk bestråling.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er første gang kreft er blitt behandlet på denne måten. Slike ut av kroppen-operasjoner gjør legene i stand til å gi sterkere strålebehandling enn tidligere.

Teknikken ble tatt i bruk på en 48 år gammel pasient med mange kreftsvulster i leveren. Operasjonen tok 21 timer. Idag, ett år senere, er pasienten fremdeles i live og etter sigende i god form: Leveren fungerer normalt og det er ingen tegn til kreftsvulster.

Legeteamet ved San Matteo hospitalet i Pavia venter nå på tillatelse til å foreta samme operasjon på ytterligere seks pasienter med leverkreft. Hvis dette går bra, håper de metoden en dag kan bli mer vanlig i bruk når man står overfor vanskelige krefttilfeller i organer som lar seg transplantere, slik som i lungene og i bukspyttkjertelen.

48-åringen hadde 14 store og flere mindre svulster. De lot seg ikke knekke gjennom kjemoterapi, og legene anså det som nytteløst å drepe dem ved hjelp av vanlig radioterapi uten samtidig å ødelegge leveren.

De besluttet derfor å benytte en metode som kalles boron neutron capture therapy, der man injiserer pasienten med boratomer festet til aminosyrer. Fordi de gror så fort, tar svulstene opp mer bor enn resten av organet. Noen timer etter injeksjonen kan man derfor drepe svulstene med å bombardere dem med lavenergetiske nøytroner. Nøytronene splitter boret opp i høyenergetiske partikler som altså hovedsaklig dreper kreftvevet.

For å sikre at alt kreftvev drepes, retter man ikke nøytronene bare mot svulstene, men mot hele organet. Dette er vanskelig å få til når organet ligger inne i kroppen. Derfor tok legene leveren ut, og skånet samtidig resten av kroppen for den påkjenning det er å bli bestrålet hardt over lang tid.

Behandlingen har fått navnet Taormina - men med bare en pasient på rullebladet, er det for tidlig å si noe om hvor effektiv den er.

Les mer her

Powered by Labrador CMS