En dusj av medisin mot innsiden av kinnet kan erstatte sprøyter. IntelliDrug festes til hjørnetanna og kan programmeres med en fjernkontroll. Det europeiske forskningsprosjektet satser på lansering om tre år.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
IntelliDrug festes til to jeksler i høyre underkjeve. Den inneholder medisin og elektronikk som styrer en dyse.
Dysene åpnes til riktig tid og sender ut en fin dusj mot innsiden av kinnet bak jekselen. Denne dusjen inneholder akkurat riktig mengde medisin.
Erstatter sprøyter
Huden på innsiden av kinnet er svært tynn, og medisinen går lett over i blodet. Derfor kan IntelliDrug i mange tilfelle erstatte sprøyter. Pasienten slipper å besøke et legekontor, og bruken er helt smertefri.
Medisiner i blodet er også mer effektivt enn medisiner i magen, slik som piller og miksturer. Magesyre og tarmsaft ødelegger store deler av medisinen, og bare litt blir sugd opp og går ut i kroppen.
I mange tilfelle gis likevel medisiner som piller eller mikstur fordi dette er enklere for pasienten. Men IntelliDrug er enda enklere, og nesten like effektivt som sprøyter.
Første forsøk på mennesker
I fjor høst startet de første forsøkene med IntelliDrug på mennesker. En gruppe heroinmisbrukere fikk dosert medisinen naltrexone, som blokkerer virkningen av heroin.
Vanligvis gis denne medisinen som piller som en del av en avvenningskur. I følge Andy Wolff fra prosjektet viste forsøket at kroppen tok opp 25 ganger mer av naltrexone fra IntelliDrug enn fra piller.
IntelliDrug-kapselen er ikke i veien for brukeren. Det går an å tygge og snakke som normalt. Nye medisiner kan fylles på mens enheten sitter i munnhulen. Batteriene må skiftes omtrent hver tredje måned.
Umulig med overdose
Medisinen ligger lagret inne i IntelliDrug som et fast stoff. På tunge-siden av enheten er det hull der spytt trenger inn og løser opp små mengder av medikamentet.
Dette sprøytes så ut på den andre siden som ligger inn mot kinnet i munnhulen.
Det er altså ikke mulig at hele medisinbeholdningen lekker ut på en gang og gir pasienten en farlig overdose. I tillegg blir mengden av oppløst medisin målt nøye av to uavhengige systemer, styrt av en liten datamaskin.
Hvis kapselen skulle løsne og pasienten svelget den, er det heller ingen fare for overdose. Fordi så mye mindre av medisinen går over i blodet fra tarmkanalen, rekker den ikke å forgifte pasienten før den er ute med avføringen.
Fjernstyres
IntelliDrug kan programmeres med en fjernkontroll av legen eller pasienten selv. I framtida håper forskerne at de skal kunne styre enheten med mobiltelefon over større avstander.
De har i første omgang tenkt seg at IntelliDrug skal brukes av rusavhengige, som trenger jevn og sikker tilførsel av medikamenter.
Annonse
Men også andre pasienter som ikke selv er så flinke til å holde orden på medisineringen kan bruke enheten. Glemske eldre kan slippe dosett-esker, og selv oppegående og våkne pasienter med en kronisk sykdom kan leve et aktivt liv uten å tenke på å ta medisiner.
Hjelp for sukkersyke?
På litt lengre sikt drømmer forskerne om å lage en slags kunstig bukspyttkjertel for sukkersyke.
Ved å måle blodsukkeret kontinuerlig og sende signalene til en IntelliDrug-enhet, kan riktig mengde insulin slippes ut hele tida slik at pasienten ikke trenger å passe på blodprøver, kosthold og sprøyter lenger.
En slik kunstig bukspyttkjertel er likevel langt inn i framtida og vil kreve mye mer enn de fire millioner euro som prosjektet hittil har fått som en del av EUs sjette rammeprogram.
Forskerne håper å ha IntelliDrug på markedet i løpet av tre år.