Lykkepille kan skade fosteret

Når deprimerte gravide tar antidepressiva, går det utover de ufødte barna. Det viser en nylig offentliggjort dansk undersøkelse.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Om undersøkelsen

Forskerne sammenlignet data hos barn født av

  • 329 kvinner som tok lykkepiller
  • 4902 kvinner som led av psykiske sykdommer, men ikke tok lykkepiller
  • 51 770 kvinner som ikke led av psykiske sykdommer

 

Lykkepiller/SSRI

Selektive serotonin-opptakshemmere (SSRI) eller såkalte lykkepiller er en gruppe antidepressive legemidler som brukes til behandling av moderate og alvorlige depresjoner, angstlidelser og visse personlighetsforstyrrelser.

 

I mange land står SSRI-preparater, de såkalte lykkepillene, øverst på anbefalingslisten til gravide kvinner som blir rammet av depresjon eller andre psykiske sykdommer.

Men nå viser dansk forskning at hvis moren tar slike medikamenter, kan det gå utover barnet hennes. Undersøkelsen offentliggjøres i oktoberutgaven av det månedlige tidsskriftet Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine.

Publikasjonens hovedforfatter er lege Najaaraq Lund fra Aarhus universitet, som for øyeblikket er i gang med et ph.d.-prosjekt i det vestafrikanske landet Guinea-Bissau.

– Våre resultater viser at det er en effekt på fosteret. Graviditeten blir i gjennomsnitt kortere, og barnet ser ut til å være påvirket, forteller Lund til Videnskab.dk fra Guinea-Bissau.

For tidlige fødsler og mindre sunne barn

Hun har systematisert data fra Skejby Sygehus, fra perioden mellom 1989 og 2006. Det viste seg at gravide kvinner på SSRI-preparater fødte i gjennomsnittet 4,5 dager tidligere enn gravide kvinner som ikke har hatt psykiske sykdommer.

Men det som er mer interessant er at gravide på antidepressiva fødte 3,8 dager tidligere enn kvinner med psykiske sykdommer som ikke tok lykkepiller.

Samtidig hadde nyfødte barn med mødre som tok lykkepiller, vesentlig større risiko for å få et for lavt resultat i den såkalte Apgar-testen, som brukes til å bedømme barnas helse.

I tillegg var disse barna også i større fare for å ende på kuvøseavdelingen, som er beregnet til å hjelpe spedbarn som er syke eller for tidlig fødte.

Psykoterapi må vurderes

Med den nye kunnskapen er det antagelig en god idé å se på hvordan man behandler gravide kvinner som blir rammet av psykiske sykdommer.

– Man bør kanskje overveie om ikke kvinnene kan unnvære lykkepillene og kanskje sende dem til psykoterapi i stedet, sier Lund.

– Men når det er sagt, vil det likevel være en del tilfeller hvor man er nødt til å anbefale lykkepillene. Legene må imidlertid vurdere fordelene og ulempene ved lykkepillene avhengige av hver kvinnens tilstand og situasjon.

Man anslår at helt opp til mellom 10 og 20 prosent av alle gravide kvinner er deprimerte, så forskningen til Lund og kollegene hennes kan få betydning for millioner av kvinner i hele verden.

Referanse og lenker

Selective Serotonin Reuptake Inhibitor Exposure In Utero and Pregnancy Outcomes. Arch Pediatr Adolesc Med. 2009; 163 (10): 949-954

Kontaktopplysninger for Najaaraq Lund

Powered by Labrador CMS